This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Википедија, слободна енциклопедија

Сјајан чланак

Леонардо Дикаприо

Леонардо Дикаприо

Леонардо Вилхелм Дикаприо (енгл. Leonardo Wilhelm DiCaprio; Лос Анђелес, 11. новембар 1974) амерички је глумац и продуцент.

Пет пута је номинован за награду Оскар, за најбољег глумца у главној улози у филмовима Авијатичар (2004), Крвави дијамант (2006), Вук са Вол Стрита (2013) и Повратник (2016) и за најбољег глумца у споредној улози у филму Шта изједа Гилберта Грејпа (1994), четири пута за награду BAFTA а једанаест пута за награду Златни глобус. Добитник је награде Оскар 2016. године за најбољег глумца у главној улози за улогу Хју Гласа у филму Повратник. Такође је добитник награде BAFTA за најбољег глумца у главној улози у филму Повратник (2016). Добитник је и три Златна глобусаза најбољег главног глумца у драми за улогу Хауарда Хјуза у филму Авијатичар (2004), за најбољег главног глумца у комедији или мјузиклу за улогу Џордана Белфорта у филму Вук са Вол Стрита (2013) и за најбољег главног глумца у драми за улогу Хју Гласа у филму Повратник (2016). Био је номинован и за награде Сателит, Награду Удружења филмских глумаца и Сатурн.

Глумачку каријеру је започео деведесетих година прошлог века наступајући у рекламама и сапуницама као што су Санта Барбара, Родитељство, те у ситкому Од муке до науке. Прву запаженију филмску улогу остварио је у филму Дечаков живот из 1993, где му је партнер био Роберт де Ниро.

Добар чланак

Битка код Курска

Руски тенк Панцер Т34 из битке код Курска

Битка код Курска је битка вођена у Другом светском рату између совјетских и немачких снага током лета 1943. године (од 5. јула до 23. августа). Позната је као „највећа тенковска битка у историји ратовања” и као једна од најзначајнијих савезничких победа током 1943. године. Најжешће борбе вођене су око села Прохоровке.

Намера немачких копнених снага, Вермахта, била је разбијање средишњег дела Источног фронта, а затим обухваћање Москве с југа и наношење одлучујућег ударца Црвеној армији. Немачка офанзива почела је 5. јула под тајним називом Цитадела (нем. Zitadelle — „тврђава”). У бици је са немачке стране ангажовано 50 дивизија (од којих 34 пешадијске, 14 оклопних и 2 моторизоване), укупне јачине око 900.000 војника, 2.700 тенкова и самоходних и јуришних топова, 10.000 артиљеријских и минобацачких цеви, уз подршку око 2.000 авиона; са совјетске стране је ангажовано 12 армија (од којих 2 оклопне). Совјети су имали извесну бројчану предност у људству и наоружању — 20.000 топова и минобацача, 920 ракетних бацача (каћуша), 3.600 тенкова, уз подршку 2.400 авиона.

Изабрана слика

Избеглице из Сирије и Ирака искрцавају се на острву Лезбос у Грчкој, након што су дошли бродом из правца Турске током Европске мигрантске кризе 2015. године (пуна величина: 5.000 × 3.337 *)

Избеглице из Сирије и Ирака искрцавају се на острву Лезбос у Грчкој, након што су дошли бродом из правца Турске током Европске мигрантске кризе 2015. године
(пуна величина: 5.000 × 3.337)

Недавни догађаји

Вести

Џо и Ентони Русо (2013)
На данашњи дан

23. август

Молотов потписује споразум о ненападању

Остали догађаји: 22. август23. август24. август

Занимљивости

Да ли сте знали?

Слепи миш
  • ... да слепи мишеви увек скрећу налево када излазе из пећине?
  • ... да у просеку 100 људи годишње умре од гушења хемијским оловкама?
  • ... да је двобој у Парагвају легалан ако су обе стране добровољни даваоци крви?
  • ... да бубашваба може живети до 9 дана без главе пре него што умре од глади?
  • ... да је брод ХМХС Британик, из исте класе као и РМС Титаник, такође потонуо након што је налетео на мину?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 50,8 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,9 милиона на енглеском и преко 623.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 248.740 корисника отворило налог, а од тога су 784 активна. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

КонтактОдноси са јавношћу • Контакт