This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipedia, slobodna enciklopedija

Local-time.svg

Dobro došli na Wikipediju srpskohrvatskog jezika, slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Na Vama je da odlučite hoćete li pisati ćirilicom ili latinicom!

Wikipedia je slobodna enciklopedija na više od 200 jezika. Broj članaka na ovoj Wikipediji u ovome momentu je 443.151. Svi dokumenti u Wikipediji su zaštićeni Licencom za slobodnu dokumentaciju GNU-a i kao takve svako ih može mijenjati i korigovati. U slučaju da ste ustanovili nepravilnosti na srpskohrvatskoj Wikipediji, obratite se nekom od administratora.

Local-time.svg

Добро дошли на Википедију српскохрватског језика, слободну енциклопедију коју свако може уређивати.

На Вама је да одлучите хоћете ли писати ћирилицом или латиницом!

Википедија је слободна енциклопедија на више од 200 језика. Број чланака на овој Википедији у овом моменту је 443.151. Сви документи у Википедији су заштићени Лиценцом за слободну документацију ГНУ-а и као такве свако их може мењати. У случају да сте установили неправилности на српскохрватској Википедији обратите се неком од администратора.

link Izabrani članak

Kambodža ili Kampućija (kmerski: កម្ពុជា; francuski: Cambodge), službeno Kraljevina Kambodža (kmerski: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa; francuski: Royaume du Cambodge) je monarhija koje se nalazi na južnom dijelu indokineskog poluotoka u Jugoistočnoj Aziji. Kambodža ima površinu od 181,035 km2, a graniči s Tajlandom na sjeverozapadu, Laosom na sjeveroistoku, Vijetnamom na istoku i Tajlandskim zaljevom na jugu.

U Kambodži trenutno živi više od 15,000,000 stanovnika. Službena religija je theravada budizam, kojeg prakticira oko 95% populacije. Kmeri su dominantna etnička skupina u zemlji, a manjinske skupine su Vijetnamci, Kinezi, Cham i oko 30 planinskih plemena. Glavni i najveći grad je Phnom Penh, koji je politički, ekonomski i kulturni centar zemlje. Krajevina je uređena kao izborna ustavna monarhija, na čijem je čelu Norodom Sihamoni, kralj kojeg izabire Kraljevsko vijeće, kao šef države. Uz njega, egzekutivu predstavlja i premijer; aktualni premijer je Hun Sen, koji je na vlasti više od 30 godina te je tako najduži nekraljevski vladar u jednoj jugoistočnoazijskoj zemlji. (Čitav članak...)

Ambox outdated.svg Na današnji dan...

Jeremy brett.jpg

Ostali događaji: 23.4.24.4.25.4.

Wikinews waves Left.png Novosti i događanja Wikinews waves Right.png

Kim Jong-un
Kim Jong-un
  • Sjevernokorejska vlada pod Kim Jong-unom (na slici) objavila kako obustavlja testove nuklearnog oružja.
  • U čast obeležavanja 50 godina nezavisnosti, kralj Svazilanda Msvati III zvanično je promenio ime zemlje u Kraljevina Svatini.
  • Migel Dijaz-Kanel (na slici) nasledio je Raula Kastra na mestu predsednika Kube.
  • Milo Đukanović u prvom krugu pobijedio na izborima za predsjednika Crne Gore.
  • SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska izvršile masovni raketni napad na Damask i druge ciljeve u Siriji u znak odmazde zbog navodnog napada hemijskim oružjem koje su snage vlade Bašara al-Asada nedavno izvele na grad Duma pod kontrolom pobunjenika.
  • U padu školsko-borbenog aviona supergaleb G-4 kod Kovačice prilikom katapultiranja stradao je jedan pilot Vojske Srbije.
  • Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale osudilo je Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.
  • Najmanje 257 osoba je stradalo u padu alžirskog vojnog transportnog aviona koji se srušio neposredno nakon poletanja kod vojne baze Bufarik.
  • Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, održanim uz rekordnu izlaznost, po treći put pobjedu odnijela vladajuća desničarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana .
  • Nekadašnja južnokorejska predsednica Park Gun-hje osuđena je na 24 godine zatvora zbog korupcije, zloupotrebe vlasti, iznude, prisile i drugih optužbi.

Ambox important.svg Aktualnosti na Wikipediji

Propozycja GnM3.svg Izabrana slika


Slika nedjelje

Rabelos en el río Duero, Vila Nova de Gaia, Portugal, 2012-05-09, DD 14.JPG


Rabelosi, tradicionalni čamci na rijeci Duero u Portugalu.

Propozycja LnM.svg Sadržaj

Prirodne i matematičke nauke: astronomija i astrofizikabiologijageologijageografijaekologijainformatikamatematikamedicinastatistikafizikahemija

Društvene nauke:
antropologijaarheologijabibliotekarstvodemografijaistorijavojne naukejezik i lingvistikakognitivna naukamuzikologijaobrazovanjepedagogijapsihologijasociologijafilozofijadefektologija

Politika, pravo i društvo:
državadruštvoekonomijajavni poslovimedijipolitičke naukepravopreduzećaprirodno okruženjeslobodni softvertrgovinaurbanizam

Religija i mitologija:
ateizamkršćanstvoislamjudaizammisticizammitologijareligijateologijaagnosticizamrimski pape

Liste:
biografijegodišnji kalendardnevni kalendarinternetski domenidržavenarodikategorijeljudikalendarilistečlanci koje svaka Wikipedia treba imati

Primenjene nauke i tehnike:
alatavijacijaarhitekturapoljoprivredakomunikacijaenergetikaelektronikaindustrijainformatikainternetinženjerstvojavni poslovimedicinaslobodni softversoftvertehnologijatelekomunikacijetransport

Životna svakodnevica i slobodno vrijeme:
enigmatikazabavazdravljeinternetkuhinjaseksualnostrekreacijasportprazniciturizamhobi

Umjetnost i kultura:
arhitekturadizajnknjiževnostkulturamedijimuzikanarodne izrekeplesteatarskulpturaslikarstvoumjetnostfilmgrafikapoezija

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg Sestrinski projekti

Wikimedijini sestrinski projekti:

Wikipedia je slobodna enciklopedija kojom upravlja Fondacija Wikimedia. Ovdje se nalaze svi Wikimedijini projekti:

W(j)ečnik
Rječnik i tezarus
Wikiknjige
Udžbenici i knjige u javnom vlasništvu
Wikicitat
Zbirka citata
Wikiteka
Slobodna biblioteka
Wikivrste
Popis vrsta
Wikivijesti
Slobodni izvor vijesti
Ostava
Multimedijalno skladište
Meta-Wiki
Koordinacija Wikimedijinih projekata