This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Portal:Tehnologie


modificare 

Portal Tehnologie

Istoria tehnologiei - Definiția tehnologiei - Efectele tehnologiei asupra mediului înconjurător - Efecte social-politice
modificare 

Articolul zilei

Avion scurt-curier de mica capacitate Boeing 777-200LR

Avionul este o aerodină prevăzută cu o suprafață portantă fixă ce asigură sustentația datorită vitezei de deplasare cu spatele. Viteza de deplasare poate fi asigurată fie de acțiunea unor grupuri motopropulsoare, fie de acțiunea unei componente a greutății (în cazul zborului de coborâre sau al zborului fără motor).

Apărute la sfarsitul secolului XIX, primele avioane cereau mult curaj și îndemânare pentru a le pilota. În acea vreme, ele nu erau nici rapide, nici încăpătoare. Primul zbor cu aeroplanul a fost realizat în 1903, de către frații Orville și Wilbur Wright. Louis Bleriot a fost primul pilot care a traversat canalul Mânecii, în 1909. Charles Lindbergh a realizat prima traversare a Atlanticului, singur și fără escală, în 1927. În 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a făcut singur turul lumii. A parcurs 25 000 km în 7 zile, 18 ore și 49 de minute.

Asupra unei aeronave aflate în zbor acționează patru forțe care trebuie să se afle în echilibru. O forță în general poate fi interpretată ca o tragere sau o împingere asupra unui obiect într-o anumită direcție.

modificare 

Articole selectate

Proiect de specialitate

modificare 

Imaginea zilei

Motorul lui James Watt
modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

....la lansarea rachetei Saturn V,s-a produs cel mai puternic sunet înregistrat vreodată. El a măsurat 236 decibeli.

modificare 

WikiProiecte

Nuvola apps kcmsystem.png WikiProiectul Tehnologie

modificare 

Asociația Wikimedia

Tehnologie la Wikiștiri     Tehnologie la Wikicitat     Tehnologie la Wikimanuale     Tehnologie la Wikisursă     Tehnologie la Commons
Știri Citate Manuale & Texte Texte Imagini
modificare 

Alte Portale

Curăță memoria cache