This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi in March 2018 (cropped).jpg
Jamal Khashoggi
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Medina, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Consulatul General al Arabiei Saudite la Istanbul[*], Turcia Modificați la Wikidata
Partener(i)Hatice Cengiz
Cetățenie Arabia Saudită
ReligieSunit
Ocupație
 • Jurnalist
 • autor de editoriale
 • comentator politic
Activitate
Alma materIndiana State University
OrganizațieArab News (1999–2003)
Al Watan (2003)
Al Arabiya (2012–2016)
The Washington Post (2017–2018)
Partener(ă)Hatice Cengiz
Prezență online

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi (n. , Medina, Arabia Saudită – d. ,[1] Consulatul General al Arabiei Saudite la Istanbul[*], Turcia) a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.[2] Khashoggi a fost cel mai bine cunoscut pentru reflectarea evenimentelor din Afganistan, Algeria, Kuweit și Orientul Mijlociu în anii 1990.[2] El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden de mai multe ori în mijlocul deceniului, înainte ca acesta din urmă să devină liderul grupării teroriste al-Qaida.

Jamal Khashoggi a studiat administrarea afacerilor la Universitatea de Stat din Indiana din Statele Unite. După ce și-a terminat studiile, Khashoggi s-a întors în Arabia Saudită și și-a început cariera de jurnalist în anii 1980 ca reporter pentru ziarele regionale care relatau invazia sovietică din Afganistan.[3] În 2003, Khashoggi a devenit redactor al ziarului Al Watan, dar a fost concediat la doar două luni pentru publicarea unor editoriale critice la adresa instituției clerice saudite. Khashoggi a părăsit Arabia Saudită și s-a autoexilat în Virginia, Statele Unite, în septembrie 2017.[4] Deși nu s-a declarat un disident, Khashoggi s-a remarcat prin editorialele scrise pentru The Washington Post în care critica politica prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman și ale tatălui său, regele Salman.[5]

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține mai multe documente legate de căsătoria sa cu o turcă. El nu a mai fost văzut ieșit din clădire și a fost declarat dispărut.[6] Oficiali turci au afirmat că Jamal Khashoggi a fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.[7][8][9] Inițial, guvernul saudit a negat moartea jurnalistului,[10] însă, pe 20 octombrie, procurorul general al Arabiei Saudite a anunțat că acesta a fost ucis în consulat în urma unei bătăi cu angajați ai consulatului.[11] Guvernele occidentale au respins explicația oficială a Arabiei Saudite pentru moartea lui Jamal Khashoggi ca fiind lipsită de credibilitate.[12] Pe 15 noiembrie 2018, purtătorul de cuvânt al procurorului Riadului a anunțat că cinci oficiali saudiți vor primi pedeapsa cu moartea pentru uciderea jurnalistului, care a fost drogat și dezmembrat în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.[13]

Note

 1. ^ a b Jamal Khashoggi: Turkey says journalist was murdered in Saudi consulate (în engleză), BBC News, , accesat în  
 2. ^ a b en „Who is Jamal Khashoggi?”. Al Jazeera. . 
 3. ^ „Jamal Khashoggi: Who is murdered Saudi Journalist?”. BBC News. Accesat în . 
 4. ^ Donna Abu-Nasr (). „Who Is Jamal Khashoggi? A Saudi Insider Who Became an Exiled Critic”. Bloomberg (în engleză). 
 5. ^ „Jamal Khashoggi: Turkey says journalist was murdered in Saudi consulate”. BBC News (în engleză). . 
 6. ^ en Ayse Wieting, Suzan Fraser, Jon Gambrell (). „Turkey to search Saudi Consulate for missing journalist”. The Washington Post. 
 7. ^ „Jurnalistul dispărut ar fi fost ucis și tranșat în 7 minute. Un înalt oficial ar fi ascultat înregistrarea morții lui Jamal Khashoggi”. Digi 24. . 
 8. ^ „Turcia: Înregistrări cu moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit”. Știrile Pro TV. . 
 9. ^ en Bethan McKernan, Julian Borger (). „Search for Khashoggi's remains focuses on Saudi consul general's residence”. The Guardian. 
 10. ^ en Eli Meixler, Billy Perrigo (). 'Where Is Jamal?' Here's What to Know About Missing Washington Post Columnist Jamal Khashoggi”. Time. 
 11. ^ en Christine Wang (). „Saudi Arabia claims Khashoggi was killed in a fight, contrary to other accounts”. CNBC. 
 12. ^ en Bethan McKernan, Patrick Wintour (). „Jamal Khashoggi's death: western countries condemn Saudi explanation”. The Guardian. 
 13. ^ en „Jamal Khashoggi drugged and dismembered in consulate, admits Saudi Arabia”. Times Now. .