This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Portal:Trondheim – Wikipedia

  rediger Trondheimportalen
NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen i Norge med sine 193 501 innbyggere (per 1. januar 2018). Byen ligger ved utløpet av Nidelva ved Trondheimsfjorden og grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus. Trondheim er administrasjonssentrum for Sør-Trøndelag fylke.

Byen ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad 1030–1217. Byen er blitt hjemsøkt av bybranner utallige ganger; den mest kjente brannen var Hornemansbrannen 19. april 1681.

Opprinnelig utgjorde Trondheim by bare selve byhalvøya, mens områdene rundt tilhørte Strinda herred. Trondheim ble utvidet en rekke ganger, og fikk sine nåværende grenser 1. januar 1964 da kommunene Strinda, Byneset, Leinstrand og Tiller ble innlemmet i byen. Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel

Vår Frue kirke er en steinkirke i Trondheim. Koret og østre halvdel av skipet utgjør middelalderens Mariakirke. Foruten Nidarosdomen er dette den eneste kirken fra middelalderens Trondheim som har overlevd fram til våre dager. Fra 1400-tallet av har kirken blitt omtalt som Vår Frue kirke. Kirken ligger mellom det middelalderske gateløpet Vår Frue Strete og den nyere Kongens gate, midt i hjertet av byen. Kirken er blitt herjet av brann flere ganger, men har hver gang blitt gjenoppbygget. Vår Frue kirke har tradisjonelt havnet i skyggen av Nidarosdomen et steinkast unna og derfor blitt viet lite oppmerksomhet. I 2004 ble kirken oppført på Riksantikvarens liste over tolv store kirker av nasjonal verdi, som på grunn av størrelse og rikdom medfører ekstra utfordringer for vern og vedlikehold.

Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
[Trøndelag Teater.
Nybygget til Trøndelag Teater

Bildearkiv

  rediger Visste du at…

...Trondheim er vennskapsby med blant annet KópavogurIsland, KlaksvíkFærøyene, Tammerfors i Finland, Odense i Danmark og Norrköping i Sverige?

  rediger Relaterte portaler

Norge
Andre byer:
Arendal · Bergen · Bodø · Oslo · Stavanger · Tromsø
Lokalt:
Sør-Trøndelag · Hitra · Frøya

  rediger Utvalgt biografi

Fredrik Skagen (født 30. desember 1936 i Trondheim) er en norsk forfatter. Tidligere bibliotekar og universitetsbibliotekar ved NTH. Skagen debuterte som forfatter i 1968. Han er en av Norges mest produktive, mest oversatte og mest prisbelønnede krimforfattere.

Biografiarkiv

  rediger Kategorier
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Gløshaugen, Kristiansten festning, Nidarosdomen, Restaureringen av Nidarosdomen, Vestfronten på NidarosdomenAnbefalte artikler Anbefalte artikler:
Vår Frue kirke