This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Portal:Sør-Amerika – Wikipedia


  rediger Sør-Amerikaportalen
South America (orthographic projection).svg

Sør-Amerika er et av verdens sju kontinent, og befinner seg stort sett på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.

Som en del av Amerika, er Sør-Amerika oppkalt etter Amerigo Vespucci som var den første europeeren til å antyde at Amerika ikke var østindia, men en ny verden ukjent for europeerene.

Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner  (2005). Sør-Amerika ligger arealmessig på en fjerdeplass etter Asia, Afrika og Nord-Amerika. Befolkningsmessig ligger den på en femteplass etter Asia, Afrika, Europa og Nord-Amerika.

Les mer…
  rediger Verdensdelportaler
LocationAfrica.png LocationAntarctica.png LocationAsia.png LocationEurope.png LocationNorthAmerica.png LocationSouthAmerica.png LocationOceania.png
Afrika Antarktis Asia Europa Nord-Amerika Sør-Amerika Oseania
  rediger Utvalgt artikkel
Kart over Påskeøya.

Påskeøya (på polynesisk Te Pito o te Henúa («Verdens navle») eller Mata-ki-te-Rangi («Øyne mot himmelen»); på språket Rapa Nui heter øya Rapa Nui (Store Rapa), på spansk Isla de Pascua) ligger i det østlige Stillehavet, 3515 km vest for det kontinentale Chile, og 2075 km øst for nærmeste befolkede land Pitcairn, noe som gjør øya til et av verdens mest isolerte steder. Påskeøya er under chilensk styre, og er underlagt regionen Valparaiso, sammen med sin nærmeste nabo Sala y Gomez som ligger 400 km øst. Øya er mest kjent for de gamle statuene som kalles moaier, og som finnes rundt hele kystlinjen av øya.

Påskeøya er tilnærmelsesvis trekantet av form og består av tre undersjøiske vulkaner som har kommet over havets overflate. Øya er 163,6 km² stor og 30 km lang på det lengste. Utenfor sydspissen av Påskeøya ligger det en liten øy som heter Motu Nui. Det høyeste punktet er Terevaka med sine 507 meter over havet. Nærmeste land er den lille øya Sala y Gomez som ligger 400 km øst, mens nærmeste befolkede land er Pitcairnøyene 2075 km vest.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Alberto Kordas berømte fotografi av Guevara i 1960.

Ernesto Guevara de la Serna (født 14. juni 1928 i Rosario i Argentina, død 9. oktober 1967 i La Higuera i Bolivia), mer kjent som Che Guevara, var en marxistisk revolusjonær og cubansk geriljaleder.

I studietiden var han lite politisk aktiv, men deltok likevel i studentdemonstrasjoner mot president Juan Perón. I 1951, mens han ennå studerte medisin, reiste den 23-årige Guevara og hans 29-årige kamerat, Alberto Granado, gjennom deler av Sør-Amerika. Reisen tok flere måneder og mye taler for at revolusjonshelten «El Che» begynte å ta form på nettopp denne reisen. Den førte middelklassegutten Guevara i umiddelbar kontakt med fattigdommen, utnyttingen og undertrykkelsen som det store flertallet av befolkningen – landarbeidere, urbefolkning, arbeidere og fattigbønder – ble utsatt for, og som fortsatt preger flere land i Latin-Amerika.

Opplevelsene på turen overbeviste han om at kun en revolusjonær omveltning kunne fjerne de økonomiske ulikhetene og skape sosial rettferdighet. Med denne overbevisningen begynte han å lese marxistisk litteratur og engasjere seg i Guatemalas revolusjon under president Jacobo Arbenz Guzmán.
Biografiarkiv


  rediger Relaterte portaler

Brasil

  rediger Utvalgt bilde

Central La Paz Bolivia.jpg
La Paz, Bolivias økonomiske og politiske hovedstad.
Bildearkiv

  rediger Kategorier
  rediger Land i Sør-Amerika
Flag of Argentina.svg Argentina Flag of Bolivia.svg Bolivia Flag of Brazil.svg Brasil Flag of Chile.svg Chile Flag of Colombia.svg Colombia Flag of Ecuador.svg Ecuador Flag of France.svg Fransk Guyana Flag of Guyana.svg Guyana Flag of Paraguay.svg Paraguay Flag of Peru.svg Peru Flag of Suriname.svg Surinam Flag of Uruguay.svg Uruguay Flag of Venezuela.svg Venezuela
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

·

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:   Utmerkede lister Utmerkede lister:

·