This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Portal:M*A*S*H – Wikipedia


  rediger M*A*S*H
Mash sign.jpg
Dette er en portal for hele M*A*S*H-emnet det være seg romanen, filmen eller TV-serien M*A*S*H.

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Mash-logo1.jpg

M*A*S*H begynnte med en roman, i 1968 som flere oppfølgere. MASH ble også tittelen på en spillefilm fra 1970 basert på romanen. Mest kjent er kanskje TV-serien M*A*S*H som ble sendt i 11 år, fra 1972 til 1983.

Per 2010 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise. Men en gruppe ivrige fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD i nyere tid.

  rediger Utvalgt artikkel

«Suicide Is Painless» er en sang av Johnny Mandel (musikk) og Mike Altman (tekst), som er mest kjent som kjenningsmelodien til filmen og TV-serien M*A*S*H. Altman var bare 14 år gammel da han skrev teksten til filmen som ble regissert av hans far.
Arkiv

  rediger Utvalgt TV-episode

The Late Captain Pierce var fjerde episode i fjerde sesong i TV-serien M*A*S*H og ble sendt første gang 3. oktober 1975. En byråkratisk feil gjør at hæren tror at «Hawkeye» er død, og han nyter mangelen på ansvar som døden gir, mens han forsøker å få kontakt med sin far hjemme i Maine for å forsikre han om at han er i live.

Flere episoder · Alle sesongene

  rediger Eksterne lenker
  rediger Relaterte portaler

Korea  · Asia  · Militærhistorie  · Den kalde krigen

  rediger Utvalgt biografi

Kellye Nakahara (født 1950 i Oahu, Hawaii), er en amerikansk skuespiller, mest kjent for rollen som sykepleier Kellye i 86 episoder i TV-komedien M*A*S*H.

Foruten M*A*S*H har hun hatt mindre roller og gjesteopptredener på flere fjernsynsshow, og en liten rolle i filmen Clue som den utenlandske kokken, og sammen med flere andre skuespillere fra M*A*S*H, talsperson for IBM.
Arkiv

  rediger Flere biografier

Alan Alda  · Wayne Rogers  · Mike Farrell
McLean Stevenson  · Harry Morgan  · Loretta Swit
Larry Linville  · David Ogden Stiers  · Gary Burghoff
Jamie Farr  · William Christopher

  rediger Rollefigurer

TV-serien:
Benjamin Franklin Pierce  · Walter Eugene O'Reilly (19721979)  · John Patrick Francis Mulcahy  · Maxwell Q. Klinger  · B.J. Hunnicutt (19751983)  · Frank Burns (19721977)  · Sherman T. Potter (19751983)  · Trapper John McIntyre (19721975)  · Henry Blake (19721975)  · Charles Winchester (19771983)  · Margaret Houlihan

  rediger Kategorier
  rediger Visste du at…

De fleste av doktorene på feltsykehus var mellom 21 og 28 år, og ble valgt fordi det var minst sannsynlig at de hadde egen familie?

I løpet av de 11 M*A*S*H-sesongene gjorde Hawkeye militær hilsen to ganger?