This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Peter Oluf Klinge – Wikipedia

Peter Oluf Klinge
Født23. juni 1848Rediger på Wikidata
Død15. mars 1904Rediger på Wikidata (55 år)
Beskjeftigelse RedaktørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Peter Oluf Klinge, ofte referert til som P.O. Klinge (født 1848, død 1904), var grunnleggeren av bladet Harstad Tidende (da Senjens Tidende) Han ble født i Trondheim, utdannet ved artilleriets underoffiserskole hvor han fikk meget gode karakterer, og hadde tjenestegjort en tid i Forsvaret før han deretter ble kontormann i et større varehus i Trondheim. Han var en praktisk anlagt mann og hadde sterke politiske synspunkter på datidens venstrefløy.

I 1880-årene kom han til Harstadsjøen som skrive- og handelslærer. Han var en markant personlighet og meningssterk redaktør som også ble ordfører i bygningskommunen, formann i Trondenes Venstreforening og Trondenes skytterlag. Han var også med å stifte Harstad Arbeiderforening hvor han også fikk tillitsverv; i Harstad Arbeidersamfund. Avholdsmann som han var, stiftet han stedets IOGT-forening. Han stiftet også sangforening, hvor han deltok med sin kraftige tenor-stemme. Det sies at han også var «den rene virtuos» på gitar.

I 1887 hadde han vært i Bodø og skaffet seg trykkeriutstyr og kom til Harstadsjøen, hvor han startet Senjens Tidende – det som senere skulle bli avisen Harstad Tidende. Her var han en debattant som ikke sparte på kruttet når han imøtegikk sine politiske motstandere.

Etter cirka 10 år som aviseier og redaktør, solgte han avisen og tok stilling som Harstads første politibetjent og ordensvokter med ansvar også for brann- og feievesen. Egenskapen som sådan lå vel både i offisersstatusen, den storvokste kroppen, og ikke minst at han var diskusjonssterk utenom det vanlige. Men etter få år fant han nok at avisen var hans kjæreste arbeidsplass, og kjøpte den tilbake et par år før sin død i 1904. Han er gravlagt på Tofta gravlund.

Kilder