This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Oscar Tybring – Wikipedia

Oscar Tybring
Født19. mai 1847
Død1895[1]
Beskjeftigelse Forfatter, lege
Nasjonalitet Norge

Oscar Emil Tybring (født 1847 i Selbu, død 1895) var en norsk lege og forfatter.

Mest kjent er Tybring for å ha lagt grunnlaget for Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, idag kjent som Redningsselskapet.

I 1882 var Tybring som marinelege vitne til et dramatisk forlis utenfor Smøla der mange sjøfolk omkom. Dette drev ham til å ta initiativ til et norsk redningsvesen slik de fleste europeiske kystnasjoner allerede hadde etablert. Motargumentet var hele tiden at det ikke ville være mulig å etablere et operativt redningsvesen langs Norges kyst med sine mange fjorder og skjærgård.[trenger referanse] Han reiste landet rundt og skrev mange artikler i media for å få vekket støtte til prosjektet, og etter hjelp fra blant andre Colin Archer ble Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning stiftet i 1891. Tybring var selv ved dårlig helse og kunne ikke være med på selve stiftelsesmøtet, men han regnes likevel Redningsselskapets grunnlegger.

Tybring døde i 1895, og samme året ble en redningsskøyte oppkalt etter ham. RS 8 «Oscar Tybring I» gikk i tjeneste frem til 1937 og er den redningsskøyta som har berget flest menneskeliv gjennom Redningsselskapets historie.[trenger referanse] Senere har ytterligere tre skøyter blitt oppkalt etter ham, og idag tjenestegjør RS 104 «Oscar Tybring IV» langs norskekysten.

I Smøla er det reist et nasjonalt monument til minne om Tybring og Redningsselskapet etter design av Marit Lyckander.

Referanser

  1. ^ LIBRIS, 26. mar. 2018, [libris.kb.se], 24. aug. 2018