This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Nena – Wikipedia

For navnet, se Nena (navn).
Nena
Sommernachtstraum MUC 2013 11.JPG
FødtGabriele Susanne Kerner
24. mars 1960[1][2] (59 år)
Hagen[3][4]
Ektefelle Benedict Freitag (19871992)
Partner(e) Udo Lindenberg, Rolf Brendel
Beskjeftigelse Sanger, musiker, skuespiller, sanger-låtskriver[5]
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Caméra d'or (2012)
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Nena
Sjangerpop, synthpop, new wave, punkrock, Neue Deutsche Welle, poprock
Instrumentvokal
Aktive år1978
PlateselskapColumbia, CBS, Warner Bros. Records, Warner Music
Nettsted[www.nena.de]
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Gabriele Susanne Kerner (født 24. mars 1960 i Hagen i Nordrhein-Westfalen) kjent under artistnavnet Nena, er en tysk sanger.

Musikkarrieren startet i 1979 da gitarist Rainer Kitzmann ba henne bli med i bandet The Stripes som vokalist. Bandet hadde en mindre hit i Tyskland med sangen «Ecstasy». Bandet ble oppløst etter kort tid. I 1981 flyttet hun sammen med sin daværende kjæreste til Vest-Berlin, hvor de møtte sine kommende bandmedlemmer gitarist Carlo Karges, keyboardist Uwe Fahrenkrog-Petersen, og bassist Jürgen Dehmel. Sammen så dannet de popgruppen Nena. De ga ut sin første single «Nur geträumt» i 1982, og den ble en rask hit i Tyskland etter at bandet opptrådte på TV-programmet Musikladen.

I 1983 kom det selvtitulerte debutalbumet Nena, som ga singlene Leuchtturm og 99 Luftballons som på engelsk fikk navnet 99 Red Balloons. Den sistnevnte ble en nummer 1. hit i Tyskland i 1983, og gikk inn på listene i flere andre land det påfølgende år. Den engelske versjonen nådde 1.-plass i Storbritannia, og den tyske versjonen nådde 2.-plass i USA. Bandet ble oppløst i 1987, og Nena startet sin solokarriere etter dette.

I 2002 hadde hun en duett med Kim Wilde med sangen «Anyplace, Anywhere, Anytime», som gikk til topps på listene i Nederland og Østerrike, og havnet som nr 3 i Tyskland i 2003. I 2005 ga hun ut albumet Willst du mit mir geh'n som solgte til platinaplate. Singlen Liebe ist fra albumet gikk til topps på hitlisten i Tyskland. I oktober 2007 ga hun ut albumet Cover Me, med kun coverlåter, blant annet av David Bowie, Rolling Stones og Rammstein.

I 2007, sammen med Philipp Palm, Thomas Simmerl, og Silke Steinfadt, startet hun skolen Neue Schule Hamburg, som er en skole etter Sudbury-modellen.

I 2009 utkom albumet Made in Germany, som gikk rett inn på 3.-plass på de tyske albumlistene.

24. mars 2010 fylte Nena 50 år. Jubileet ble blant annet feiret med en turné som omfattet konserter i Tyskland, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, England, Polen, Danmark og Italia.

I anledning det førtiårige jubileet siden debuten spilte hun sommeren 2018 en rekke konserter i Tyskland Østerrike og Sveits under turneen «Nichts versäumt».[6]

Diskografi

  • Nena (1983)
  • ? (Fragezeichen) (1984)
  • 99 Luftballons (1984)
  • Feuer und Flamme (1985)
  • It's All In The Game (1985)
  • Eisbrecher (1986)
  • Wunder gescheh'n (1989)
  • Komm lieber Mai... (1990)
  • Nena Die Band (1991)
  • Bongo Girl (1992)
  • Und alles dreht sich (1994)
  • Nena singt die schönsten Kinderlieder (1994)
  • Nena Live (1995)
  • Unser Apfelhaus (1995)
  • Nena und die Bambus Bären Bande (1996)
  • Jamma nich (1997)
  • Nenas Weihnachtsreise (1997)
  • Wenn alles richtig ist, dann Stimmt was nich (1998)
  • Nena macht... Rabatz (1999)
  • Chokmah (2001)
  • Nenas Tausend Sterne (2002)
  • Nena feat. Nena (2002)
  • Madou und das Licht der Fantasie (2002)
  • Nena Live Nena (2004)
  • Willst du mit mir gehn (2005)
  • Cover me (2007)
  • Himmel, Sonne, Wind und Regen (2008)
  • Made in Germany (2009)
  • Du bist gut (2012)
  • Oldschool (2015)

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Nena (Kerner), 20600
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 21. okt. 2016
  4. ^ [www.nena.de], 14. jan. 2018
  5. ^ [www.duduki.net]
  6. ^ «Das müssen Sie zum Nena Konzert in Berlin wissen» (tysk). 13. juni 2018. Besøkt 19. juni 2018. 

Eksterne lenker