This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Minken Fosheim – Wikipedia

Minken Fosheim
Minken Fosheim - TV-aksjonen 2011.jpg
Født20. mars 1956[1]Rediger på Wikidata
Oslo[2]Rediger på Wikidata
Død7. juni 2018[3]Rediger på Wikidata (62 år)
Oslo[3], Lovisenberg Diakonale Sykehus[4]Rediger på Wikidata
Ektefelle André Wienskol (–2018)Rediger på Wikidata
Søsken Lage FosheimRediger på Wikidata
Barn Tobias Fosheim WienskolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, forfatter, skribent, barnebokforfatter, teaterskuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris (1996)Rediger på Wikidata

Birte «Minken» Fosheim Wienskol (født 20. mars 1956 i Oslo, død 7. juni 2018 i Oslo[5]) var en norsk skuespiller og barnebokforfatter. Hun var bokoppleser i TV-serien God bok som gikk på NRK på 1980- og 1990-tallet. Som forfatter ble hun spesielt kjent gjennom bøkene om kjente komponister. Hun var nominert til Spellemannprisen fire ganger i klassen barneplater; i 1995 for Eventyret om Mozart, i 1996 for Eventyret om Beethoven, i 1997 for Eventyret om Grieg og i 2000 for Eventyret om Vivaldi.

I 1992 startet hun Minkens Barne- og Ungdomsteater.[6] I 1996 mottok hun Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.[7]

Minken Fosheim var søster til Lage Fosheim (1958–2013, som var ett av to medlemmer i The Monroes), Hans Lapstun, Elen Fosheim og Ylva Fosheim

Hun døde 7. juni 2018 på Lovisenberg sykehus i Oslo etter å ha fått påvist bukspyttkjertelkreft et halvt år tidligere.[8]

Diskografi

  • Eventyret om Mozart (1995)
  • Eventyret om Beethoven (1996)
  • Eventyret om Grieg (1997)
  • Eventyret om Tsjaikovskij (1998)
  • Eventyret om Vivaldi (2000)
  • Eventyret om Ole Bull (2003)
  • Eventyret om Bach (2006)

Deltar på

Filmer (skuespiller)

TV-serier

Priser

Referanser

  1. ^ Internet Movie Database, 21. jul. 2015, nm0287555
  2. ^ Freebase-data fra Google
  3. ^ a b Norsk rikskringkasting, 7. jun. 2018, [www.nrk.no]
  4. ^ [www.abcnyheter.no]
  5. ^ Hans Cosson-Eide, Espen Alnes (7. juni 2018). «Minken Fosheim er død». NRK. Besøkt 7. juni 2018. 
  6. ^ Sturle Scholz Nærø (27. mars 2015). ««Barn er krevende og fortjener kun det beste»». Aftenposten. Besøkt 8. juni 2018. (abonnement kreves). 
  7. ^ «Barne- og ungdomsbokprisen». Riksmålsforbundet. Besøkt 8. juni 2018. 
  8. ^ «Skuespiller Minken Fosheim er død, 62 år gammel». ABC Nyheter. NTB. 7. juni 2018. Besøkt 7. juni 2018. 

Eksterne lenker