This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

M (film) – Wikipedia

M
orig. M - Eine Stadt sucht einen Mörder
Generell informasjon
SjangerThriller
Lydfilm
Utgivelsesår1931 (11. mai)
Prod.landTyskland
Lengde117
(opprinnelig) min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegissørFritz Lang
ProdusentSeymour Nebenzal
ManusforfatterThea von Harbou
Fritz Lang
MusikkUten musikk
SjeffotografFritz Arno Wagner
Foran kamera
MedvirkendePeter Lorre
Gustaf Gründgens
Otto Wernicke
Annen informasjon
Filmformat1:1,19
Eksterne lenker

M, med undertittelen - Eine Stadt sucht einen Mörder («En by søker en morder»), er en tysk thriller fra 1931. Filmen er en av de første lydfilmene og blant de mest betydningsfulle i tysk filmhistorie. Regien er ved den østerrikske filmskaperen Fritz Lang. Handlingen foregår i Berlin, der politiet og forbyterbandene er på jakt etter en barnemorder, spilt av ungareren Peter Lorre. Filmen viser både morderens psykologi og den tyske storbyens krisepregede virkelighet i mellomkrigstida.

Handling

En barnemorder i Berlin slår byen med skrekk, og massehysteri bryter ut. Politiet søker etter morderen med alle midler, men forgjeves. Heller ikke hyppige razziaer leder fram til ham. Til gjengjeld plager oppstyret de kriminelle bandene så mye at de beslutter seg for selv å finne morderen. En blind tigger gjenkjenner morderens plystring, bokstaven M blir satt med kritt på jakka hans, og så begynner jakten for alvor. Morderen rømmer inn i en forretnings- og kontorgård, men blir i løpet av natta funnet og fanget av de kriminelle og stilt for retten i deres egen domstol. Til sist kommer politiet og overtar morderen.

Medvirkende

 • Peter LorreHans Beckert, barnemorderen
 • Gustaf Gründgensinnbruddstyv
 • Otto Wernicke – kriminalkommissær Karl Lohmann
 • Theo Lingen – bondefanger
 • Paul Kemp – lommetyv
 • Fritz Odemar – spiller
 • Inge Landgut – offer
 • Hertha von Walther – prostituert

Mottakelse og betydning

M hadde premiere i Tyskland 11. mai 1931 og ble en stor publikumssuksess da. Filmen nyter fortsatt stor anerkjennelse blant filmeksperter. Den er med i den tyske filmkanon og nevnes av flere som den mest betydningsfulle tyske filmen noensinne.

Filmen er utgitt på DVD i en restaurert utgave fra 2003. Den opprinnelige filmlengden på 3208 m (117 min) er imidlertid gått tapt. Allerede etter filmsensuren i mai 1931 ble den avkortet til 3100 m (111 min), og i en etterkrigsutgave ble den ytterligere skrumpet ned til 2693 m (99 min). Ved restaureringa i 2003 forsøkte man imidlertid å komme så nær originalutgaven som mulig. Det innebar at en samlet inn alle tilgjengelige deler av filmen, bearbeidet disse digitalt og retusjerte en mengde skader på de gamle filmkopiene. Resultatet ble en 3204 m (105 min) lang film som nok er det nærmeste en kommer originalfilmen i dag.

Annet

 • Skuespilleren Otto Wernicke gjentok rollen som kriminalkommissær Karl Lohmann i Fritz Langs neste film Das Testament des Dr. Mabuse (Doktor Mabuses testament) fra 1932.
 • Filmen har bildeformatet 1:1,19, et format som er uvanlig i dag og smalere enn for eksempel det tradisjonelle fjersynsformatet 4:3. Dette skyldes datidas filmteknikk, der en brukte en del av filmrullen til lydsporet.
 • En nyinspilling fra USA i 1950 ble ingen suksess. Handlinga i filmen var da flyttet fra Berlin til Los Angeles.
 • I 2003 ble M spilt inn som tysk hørespill.
 • Filmen er Langs første lydfilm. Den inneholder imidlertid ikke musikk.

Eksterne lenker