This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Liza Marklund – Wikipedia

Liza Marklund
Liza-Marklund.jpg
FødtEva Elisabeth Marklund
9. september 1962[1][2] (57 år)
Piteå
Beskjeftigelse Skribent, journalist
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Den Svenske Litteraturprisen, SKTFs pris-årets forfatter (1999), Poloniprisen (1998)

Eva Sara Elisabeth Marklund (født 9. september 1962 i Piteå, Norrbotten i Sverige) er en svensk forfatter, feminist og journalist.

Marklund vokste opp i Pålmark mellom Piteå og Älvsbyn. Hun gikk journalistlinjen på folkehøgskole i Kalix, men tok aldri høyere utdannelse. Hun arbeidet i 15 år som journalist, sist som sjefredaktør for et nyhetsprogram på svensk fjernsyn. Fra 1998 er hun forfatter på heltid. Marklund er også medeier av Piratförlaget.

Hun har uttalt at hun angret på at hun ikke lagde rabalder på programmet Først & sist i februar 2002, da politiker Bjarne Håkon Hanssen uttalte: «… det er få som er like vakre som deg som kaller seg feminister i Norge.»[3]

Hun er også UNICEF-ambassadør.

Forfatterskapet

Marklund debuterte i 1995 med dokumentarromanen Gömda, om en kvinne som mishandles og må flykte fra Sverige. Boken fikk en oppfølger, Asyl, i 2004. Hun er imidlertid mest kjent for sine bestselgende kriminalromaner, blant annet serien om journalisten Annika Bengtzon. Noen[hvem?] mener at språket hennes er preget av hennes bakgrunn som tabloidjournalist. To av Marklunds bøker er filmatisert, begge regissert av Colin Nutley for SF: Sprängaren (2001) og Paradiset (2003).

Den svenske journalisten Monica Antonsson har i boken Mia – Sanningen om Gömda (2008) påstått at Liza Marklund farer med løgn i bøkene Gömda og Asyl.[4] Marklund hevder på sin side at visse endringer måtte gjøres for at de omtalte ikke skulle kunne identifiseres, men at hovedelementene i historien er korrekte. Marklund sier at det var et feiltak å skrive at det var en sann historie. Hun burde ha skrevet «basert på en sann historie», men hun har ikke med vilje villet mislede noen.[5]

Bibliografi

  • Gömda (1995; omarbeidet utgave 2000) – medforfatter Maria Eriksson
  • Sprängaren (1998)
  • Studio Sex (1999)
  • Paradiset (2000)
  • Prime Time (2002)
  • Den Röda Vargen (2003)
  • Asyl (2004)
  • Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra (2005)
  • Nobels testamente (2006)
  • Livstid (2007)
  • En plats i solen (2008)
  • Postcard killers (2010) – medforfatter James Patterson
  • Du gamla, du fria (2011)
  • Lyckliga gatan (2013)
  • Järnblod (2015)
Oversettelser til norsk
  • På flukt (1997) (Org. tittel: Gömda)
  • Sprengeren (2000)
  • Studio sex (2000)
  • Paradiset (2002)
  • Prime time (2002)
  • Den røde vargen (2003)
  • Aldri mer fri (2005) (Org. tittel Asyl)
  • Det finnes et eget sted i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre (2005)
  • Nobels testamente (2006)
  • Livstid (2007)
  • En plass i solen (2008)
  • Borderline (2011)
  • Postcard killers (2010) – medforfatter James Patterson
  • Fasadefall (2013)
  • Jernblod (2015)
Kronologi

Serien om journalisten Annika Bengtzon er ikke skrevet i samme tidsmessige orden som hendelsene utspilles i Annikas liv. Vil du lese dem i kronologisk orden så gjelder følgende:

  1. Studio sex (1999) – som utspiller seg åtte år før Sprängaren.
  2. Paradiset (2000) – en direkte fortsettelse av Studio sex.
  3. Prime time (2002) – tidsmessig mellom Paradiset og Sprängaren.
  4. Sprängaren (1998)
  5. Den röda vargen (2003) – en frittstående roman som starter der Sprängaren sluttet.
  6. Nobels testamente (2006)
  7. Livstid (2007)
  8. En plass i solen (2008)
  9. Borderline (2011)
  10. Fasadefall (2013)
  11. Jernblod (2015)

Priser og utmerkelser

Referanser

Eksterne lenker