This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Joy Ride – Wikipedia

Joy Ride
orig. Joy Ride
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde97 minutter min.
Språkengelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn Dahl
Foran kamera
Hovedrolle(r)Paul Walker
Steve Zahn
Leelee Sobieski
Eksterne lenker

Joy Ride er en amerikansk thriller fra 2001 regissert av John Dahl og med manus av J. J. Abrams. Steve Zahn, Paul Walker og Leelee Sobieski utgjør hovedrollene. Den handler om tre universitetsstudenter som legger ut på kjøretur over det amerikanske kontinentet, hvor de etterhvert kommer i konflikt med en morderisk lastebilsjåfør.

Handling

Untiversitetsstudenten Lewis Thomas(Paul Walker) og barndomsveninna Venna Wilcox (Leelee Sobieski) planlegger å reise hjem for sommerferien. Etter at Venna forteller at hun og kjæresten hadde slått opp, tilbyr Lewis å hente henne ved campusen til Universitetet i Colorado for å kjøre henne hjem i stedet for å reise med fly, noe Venna går med på. Lewis refunderer så flybilletten og kjøper en Chrysler Newport fra 1971. Han ringer foreldrene for å fortelle dem at han har kjøpt bil og kjører istedet, og får så høre at hans eldre bror Fuller (Steve Zahn) har blitt arrestert igjen for fyll og uro. Lewis reiser så til Salt Lake City og betaler kausjonen for Fuller.

På en bensinstasjon betaler Fuller en radioinstallatør for å installere en privatradio i bilen. De begynner å lytte på samtalene til lastebilsjåfører og Fuller får Lewis med på en spøk mot en lastebilsjåfør med kallenavnet 'Rusty Nail' (stemmen til Ted Levine). Lewis låter som om han er en kvinne kalt Candy Cane og setter opp et møte på et motell hvor Lewis og Fuller tilbringer natten. Han forteller at "hun" er på rom 17, hvor en brautende forretningsmann holder til. Guttene er på naborommet, rom 18. Når Rusty Nail ankommer høres krangling og lyden av knuffing fra rommet, noe som gjør brødrene urolige.

Neste morgen forteller Sheriff Ritter at mannen på rom 17 ble funnet på motorveien med nedre kjeven revet av. Ritter finner ut at brødrene er involvert, men lar dem slippe unna siden han har hendene fulle og de vet ikke noe annet enn sjåførens kallenavn. Til gjengjeld må de forlate staten før solnedgang.

På privatradioen spør Rusty Nail om hvor Candy Cane befinner seg. Lewis avslører da at han er Candy Cane og at han er en mann. Rusty Nail krever en unnskyldning, men istedet fornærmer Fuller ham. Rusty Nail forteller at brødrene burde reparere det ene baklyset, noe som indikerer at han er rett bak dem. De får panikk og setter opp farten. De kommer til en bensinstasjon hvor de prøver å ringe Ritter, men får ikke kontakt. De kjører fra stasjonen i det en isbil ankommer. Sjåføren av isbilen følger etter, men hans intensjoner er å returnere kredittkortet som Lewis glemte. Ikke lenge etter dukker Rusty Nail opp, og han kjører på isbilen, som knuser, i tillegg til at sjåføren av isbilen blir drept i sammenstøtet. Rusty Nail presser bilen til Lewis mot et tre, brødrene unnskylder hysterisk for sine handlinger og Rusty kjører vekk i det han forteller at hans handlinger var en gjengjeldelsesspøk.

De tror de er trygge og kjører til Universitetet i Colorado og plukker opp Venna. De stopper ved et motell og tilbringer tid i baren. I det Lewis legger seg, ringer Rusty Nail og forteller hva han vet om Venna og at han har kidnappet Vennas romveninne Charlotte. Han leder dem til en maisåker hvor de kommer fra hverandre, og Venna blir kidnappet.

Rusty Nail arrangerer så et møte ved et annet motell, der han setter opp en felle som medfører at Venna blir drept hvis noen prøver å åpne døren. Fuller forsøker å ta seg inn vinduet, men blir skadet i et basketak med Rusty Nail. Bilen til Rusty viser seg i åsen overfor, og begynner å rulle nedover med rommet i sin kollisjonskurs. Lewis redder Fuller og de berger Venna i tide. I det politiet undersøker lastebilen finner de en død mann og Charlotte som er i live inne i lastebilen.

Lewis, Fuller og Venna behandles i en ambulanse. Den døde mannen viser seg å være sjåføren av isbilen som ble påkjørt. På privatradioen i ambulansen hører de Rusty Nail, og skjønner at han fortsatt er i live og på frifot.

Rolleliste

  • Paul Walker som Lewis Thomas
  • Steve Zahn som Fuller Thomas
  • Leelee Sobieski som Venna Wilcox
  • Matthew Kimbrough (ikke kreditert) som Rusty Nail
  • Ted Levine som Rusty Nails stemme

Eksterne lenker