This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Izrael Poznański – Wikipedia

Izrael Poznański
Izrael Kalmanowicz Poznański.jpg
Født25. august 1833[1]Rediger på Wikidata
Aleksandrów ŁódzkiRediger på Wikidata
Død28. april 1900 (66 år)
Łódź[2]Rediger på Wikidata
Gravlagt Den nye jødiske kirkegård i ŁódźRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GründerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Polen, Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata

\Izrael Kalmanowicz Poznański (født 25. august 1833 i Aleksandrów Łódzki, død 28. april 1900 i Łódź) var en polsk tekstilmagnat og filantrop av jødisk herkomst. Sammen med Ludwik Geyer og Karol Scheibler regnes han som en av Łódź’ tre «bomullskonger».

Izrael Poznański var sønn av kjøpmannen Kalman Poznański og Małka Lubińska, og i 1834 flyttet familien fra Aleksandrów til Łódź, hvor Izrael fullførte elementærskolen og pregymnaset. Som syttenåring giftet han seg med Leonia Hertz, datter av Mojżesz Hertz, en rik forretningsmann fra Warszawa. Izraels far Kalman drev en liten familieforretning i gamlebyen i Łódź, som Izrael overtok i 1852. Fra 1872 og frem til 1892 kjøpte han tomter ved Ogrodowa-gaten, og klarte i mellomtiden å skape et av de største tekstilimperiene fra bunnen av i det russiskdominerte Polen.

De betydeligste bygningene knyttet til Poznański i Łódź er fabrikkbygningene ved Ogrodowa-gaten (Manufaktura), det nærliggende Izrael Poznańskis palass (i dag et museum) samt Poznańskis marmorgravDen nye jødiske kirkegård, den største jødiske gravstein i verden.

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 6. mai 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. jan. 2015