This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Crocodile Dundee – Wikipedia

Crocodile Dundee
Generell informasjon
SjangerEventyr / Action / Romantikk / Komedie
Utgivelsesår1986
Prod.landAustralsk
Lengde1 t. 37 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegissørPeter Faiman
ProdusentJohn Cornell
ManusforfatterJohn Cornell
Paul Hogan
Ken Shadie
MusikkPeter Best
SjeffotografRussell Boyd
KlippDavid Stiven
Foran kamera
Hovedrolle(r)Paul Hogan
Linda Kozlowski
Annen informasjon
Budsjett$8,8 millioner
Prod.selskapRimfire Films
Premiere24. april 1986 (Australia)
26. september 1986 (USA)
27. mars 1987 (Norge)
1. des. 1987 (Norge) (Video)[1]
13. mars 2002 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker

Crocodile Dundee er en australsk romantisk actionkomedie fra 1986 med Paul Hogan og Linda Kozlowski i hovedrollene. Paul Hogan var også delansvarlig for manus. Filmen ble regissert av Peter Faiman.

Crocodile Dundee fikk forholdsvis god mottakelse av filmkritikerne og ble en av de aller største publikumssuksessene på kinoer verden over i 1986/1987.[2] Den endte opp som den nest mest innbringende filmen på amerikanske kinoer i 1986 (såvidt slått av Top Gun). Den innbrakte nesten $328 millioner på verdensbasis (ca. 2,3 mrd. kr) og nesten $175 millioner på amerikanske kinoer alene. Videre innbrakte den rekordhøye 30 millioner kroner på norske kinoer. Filmen er forøvrig den største australske filmsuksessen til dags dato.[3]

Hogan ble tildelt en Golden Globe for sin rolleprestasjon i filmen. Han ble også nominert til en Oscar for manusarbeidet.

Den har fått to oppfølgere: Crocodile Dundee II (1988) og Crocodile Dundee i Los Angeles (2001). Den første oppfølgeren ble en nesten like stor publikumssuksess som den første filmen, mens sistnevnte ble en fiasko.[4]

Handling

Den unge kvinnelige journalisten Sue Charlton (Linda Kozlowski) har reist helt fra New York til Australia for å intervjue en eventyrer og krokodillejeger som skal ha fått beinet sitt bitt av av en krokodille. Til tross for det skal han ha klart å drepe krokodillen med sine egne hender, og dra både seg selv og krokodillen inn til nærmeste tettsted. Sue synes historien høres interessant ut, og ber redaktøren om lov til å ta kontakt med mannen, som nå er kjent som «Crocodile» Dundee (Paul Hogan). Hun får til slutt lov, og setter ut til et meget avsidesliggende sted langt inne i Australia. Etterhvert får møte den legendariske Dundee, og det viser seg raskt at historien hun har hørt var noe overdrevet, foten hans ble aldri revet av. Likevel opplever hun å bli fascinert av hans modige, men noe nonchalante, fremtoning. Hun ønsker å vite mer om hvordan han drepte krokodillen, og for å lære henne mer om Australias dyreliv bestemmer Dundee seg for å ta henne med ut på en ekspedisjon i Australias jungel, der han er lommekjent. Der får hun et svært nærgående og skremmende møte med en krokodille, men blir i siste liten reddet av Dundee.

Sue blir etter den dramatiske hendelsen stadig mer fascinert av denne åpne og utadvendte villmarksmannen og lurer på hvordan han ville klare seg i den urbane jungelen i New York. Dundee har aldri før vært i en storby, men lar seg overtale. Det oppstår en rekke pussige situasjoner da han ankommer storbyen og han har sin egen originale måte å løse de utfordringene han kommer ut for. For den unge damen blir det etterhvert tankevekkende å se den gigantiske kulturkollisjonen mellom villmarkens spøkefulle naturbarn og de sofistikerte newyorkerne. De betrakter ham som en underlig fremtoning. Men han er vel så undrende til de urbane snobbene han møter. Etterhvert oppstår det en romanse mellom Dundee og Sue.

Om filmen

Voksfigur av Paul Hogan i tittelrollen som Crocodile Dundee. Foto fra 2010.
Vannbøffelen «Charlie» fra filmen Crocodile Dundee. Utstoppet dyr utstilt i Adelaide River pub i Adelaide River i Northern Territory i Australia. Filmplakat på veggen.

Den internasjonale versjonen av Crocodile Dundee er noe kortere enn den australske og inneholder færre australske slanguttrykk.

Filmen har blant annet blitt kjent for sitatet «That's not a knife, That's a knife!», Crocodile Dundees kommentar da han blir forsøkt ranet på gaten i New York.

Byscenene i filmen ble spilt inn i New York City, mens scenene i Australia ble spilt inn i den lille byen McKinlay i Queensland og i Kakadu nasjonalpark.

Anmelderne og publikum

Crocodile Dundee ble forholdsvis godt mottatt av filmkritikerne og har oppnådd 88% på Rotten Tomatoes.[5] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den middelmådig omtale og endte opp på to av fire stjerner.[6]

Filmen opplevde å bli en kjempemessig publikumssuksess i en rekke land i 1986 og 1987 og innbrakte $328 millioner på verdensbasis. På amerikanske kinoer innbrakte den $174,8 millioner, mens den i Australia spilte inn nesten 48 millioner australske dollar. Den innbrakte 38,5 millioner kroner i Sverige og sett av over 1,7 millioner svensker.[7]

Filmen ble den nest mest innbringende spillefilmen på amerikanske kinoer i 1986 (såvidt slått av Top Gun).[8]

Crocodile Dundee er den største kommersielle filmsuksessen i Australia til dags dato.[3]

I Norge

Filmen hadde premiere vinteren 1987 på norske kinoer. Den ble en kjempesuksess og spilte inn 9 millioner kroner i løpet av de 18 første dagene. De store norske besøkstallene vakte også oppsikt i Los Angeles. Den spilte inn tre millioner kroner på tre og en halv uke bare i Oslo. Noe som var rekord for Oslo-kinoene.[9] Filmen endte opp med en total på 30 millioner kroner ved norske kinoer, noe som var rekord.[10]

Dagbladets anmelder gav filmen ternigkast fire,[11] mens VGs anmelder gav den terningkast fem.[12]

Omtale i DVD arkivet i 2002: «Det er strengt tatt ikke mye handling i filmen, og det som er handler for det meste om Sue og Dundees forhold til hverandre, samt hvilken påvirkning de har på hverandre. Filmen blir likevel aldri kjedelig, på grunn av all humoren som ligger i det å se noen slite med å venne seg til ting som andre tar for gitt. Dundees godtroenhet og rett-på-sak-holdning skaper også mye humor. Dundee er en herlig fyr det er lett å like, og det fant publikum ut. Dermed ble filmen så populær som den ble, og filmen er fremdeles populær i dag».[13]

SitatHogans fremstilling av Dundee er meget ærlig og troverdig, og man er ikke et øyeblikk i tvil om at han er i ett med naturen og at dyr og mennesker respekterer ham.Sitat
– DVD-arkivet, 2002

Bakgrunn for rollefiguren

Det var australieren Rodney William Ansell (1953-1999) som var modell for Paul Hogans rollekarakter. Ansell ble landskjent i 1977, etter å ha overlevd to måneder i Australias ødemark. Historien om turen kom både i bokform og dokumentarfilm. Ved en tilfeldighet fikk en av manusforfatterne bak Crocodile Dundee se et intervju med Ansell. Paul Hogan, som var lignet australieren, tente på ideen og laget dermed karakteren som ble gjennomgangsfigur i filmene.

Ansells skjebne endte imidlertid tragisk. Han endte sitt liv i en skuddveksling med politiet i 1999. Australieren var mistenkt for å ha stått bak skyting mot et hus i den australske villmarken. Etter å ha blitt jaktet på i tolv timer, drepte han en politimann og skadet en forbipasserende. I den påfølgende skuddvekslingen ble Ansell selv skutt og drept. Dette var imidlertid ikke den eneste tragedien i hans liv. Tidlig på 1990-tallet måtte han selge gården sin på grunn av anstrengt økonomi, noe han mente var myndighetenes skyld. På grunn av et statlig program for å kvitte seg med sykdom, mistet han 3000 kyr. I 1992 ble han dømt for kvegtyveri og bøtelagt for et angrep på en annen farmer.

Ansell ble separert fra sin kone på 1990-tallet.[14] Ifølge et intervju med kona i 2005 (forfatterinnen Joanne van Os) skal han ha utviklet depresjon på begynnelsen av 1990-tallet. I denne perioden skal han også begynt å bruke narkotiske stoffer som mariujana og amfetamin. Ifølge kona var dette hovedårsaken til han havnet på skråplanet.[15] I 2007 utgav hun en biografi som omhandlet livet til henne og Rodney.[16] Ansell fikk to barn sammen med sin kone.

Priser og nominasjoner

Tildelte priser

 • Golden Globe for beste mannlige skuespiller (Paul Hogan)
 • BMI Film Music Award for beste musikk (Peter Best)
 • Golden Screen (Tysk: Goldene Leinwand)

Nominasjoner

 • Golden Globe for beste film
 • Oscar for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
 • BAFTA for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
 • BAFTA for beste mannlige skuespiller (Paul Hogan)
 • Golden Globe for beste kvinnelige birolle (Linda Kozlowski)
 • Saturn Award for beste fantasyfilm
 • Saturn Award for beste manus (Paul Hogan, Ken Shadie, John Cornell)
 • Golden Reel for beste lydklipp (Tim Chau)

I rollene

 • Paul Hogan: Michael "Crocodile" Dundee
 • Linda Kozlowski: Sue Charlton
 • John Meillon: Walter Reilly
 • Mark Blum: Richard Mason (kjæresten til Sue)
 • David Gulpilil: Neville Bell
 • Reginald VelJohnson: Limousinsjåfør Gus
 • Steve Rackman: Donk
 • Gerry Skilton: Nugget
 • Terry Gill: Duffy
 • Peter Turnbull: Trevor
 • Christine Totos: Rosita
 • Graham 'Grace' Walker: Angelo
 • Michael Lombard: Sam Charlton
 • Caitlin Clarke: Simone
 • John Snyder ... Halliken

Filmene om Crocodile Dundee

Rangering etter kommersiell suksess

Tittel År Ved kinoer verden over Ved kinoer i USA Ved kinoer i Australia
Crocodile Dundee 1986/87 $328 millioner (ca. 2,3 mrd. kr) $174,8 millioner (ca. 1,22 mrd. kr) 47,7 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee II 1988 $240 millioner (ca. 1,68 mrd. kr) $109 millioner (ca. 760 millioner kr) 24,9 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 $39,4 millioner (ca. 295,5 millioner kr.) $25,6 millioner (ca. 192 millioner kr.) 7,6 millioner (Australske dollar)

Rangering etter filmkritikernes mening (Rotten Tomatoes)

Tittel År Rangering på Rotten Tomatoes (2009)
Crocodile Dundee 1986 88 %
Crocodile Dundee II 1988 14 %
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 12 %

Referanser

 1. ^ a b Dagbladet Film
 2. ^ VG - Hogan traff blind (2.4.1987, forside)
 3. ^ a b Australianscreen
 4. ^ Boxofficemojo - Crocodile Dundee Franchises
 5. ^ Rotten Tomatoes
 6. ^ Roger Ebert
 7. ^ IMDb business
 8. ^ Boxofficemojo
 9. ^ VG - FOX-jubel for Norge (21.4.1987, s.41)
 10. ^ VG - Enerne som var helt bånn (9.12.1989, s.34)
 11. ^ Dagbladet - Film (17.8.2002)
 12. ^ VG, 4. mars 1993
 13. ^ Agøy, Ivar (5. september 2002). «Crocodile Dundee». DVDarkivet. Besøkt 26. juli 2009. 
 14. ^ «Crocodile Dundee drept. Hogans rollefigur skjøt politimann». Dagbladet. 5. august 1999. Besøkt 26. juli 2009. «Rodney William Ansell (44) var rollemodellen til de to populære «Crocodile Dundee»-filmene. Tirsdag skjøt og drepte han en politimann før han selv falt for politimennenes kuler.» 
 15. ^ «ABC Net - Outback Heart (2005)». Arkivert fra originalen 22. juli 2009. Besøkt 26. juli 2009. 
 16. ^ Hjemmeside til Joanne van Os

Eksterne lenker

Nett-TV