This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Anton Fils – Wikipedia

Anton Fils
Født20. september 1733
Eichstätt[1]
Død1760
Mannheim[2]
Gravlagt Mannheim
Utdannet ved Universität Ingolstadt
Beskjeftigelse Komponist, cellist
Nasjonalitet Tyskland

Anton Fils (også Antonín Fils, Johann Anton Fils, Johann Anton Filtz) (Døpt 22. september 1733[3] i Eischstätt – død 14. mars 1760 i Mannheim) var en tysk tidligklassisistisk komponist. Fils studerte teologi og jus, og ble i 1954 del av Mannheimer Hofkapelle som cellist med Johann Stamitz som dirigent. Dermed var han del av Mannheimerskolen. Han giftet seg i 1757 med Elisabeth Range, og de kjøpte hus to år senere. Til tross for at de hadde råd til å kjøpe et hus, var Fils så lite begeistret for sine egne komposisjoner at han fra tid til annen brukte manuskriptene sine for å tenne bål.[4]

Fils ble bare 26 år gammel, men han etterlot seg mange verk, inkludert 34 symfonier og 30 konserter, av hvilke 15 har overlevd. Hans død er ryktet å være tilknyttet Fils' uortodokse kulinariske valg å spise edderkopper (som han mente smakte som jordbær), og at en av de han spiste var giftig.[5] Denne historien er ikke bekreftet.

Fils' musikk var populær til rundt den franske revolusjonen, og han ble av den tyske forfatteren Christian Friedrich Daniel Schubart kalt «den største symfonikomponist som noensinne har levd».[5] Schubart døde selv i 1791, ni år før Ludwig van Beethovens første symfoni.

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  3. ^ Det var vanlig å døpe barn dagen etter fødselen
  4. ^ Fils symphonies on CPO C - Classics Today
  5. ^ a b Anton Fils - Find a Grave