This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.921.244
Aantal actieve gebruikers: 3.815
Portaal van de week: Zuidoost-Europa

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Afbeelding van heksenverbranding uit de Heksenhamer

Heksenprocessen te Asten

De reeks van heksenprocessen in Asten die rond 1595 gevoerd werd, vormde een onderdeel van een grotere reeks processen in de Peel en de Meierij van 's-Hertogenbosch. Op twee na bleven alle beschuldigden drijven bij de waterproef en bekenden geslachtelijke gemeenschap met de duivel te hebben gehad. In totaal werden zeker 19 mensen geëxecuteerd.

In 1592 had koning Filips II van Spanje een waarschuwing doen uitgaan wegens toegenomen hekserij en de kerkelijke en wereldlijke overheden opgeroepen om de toverij uit te roeien. Ook moesten zij niet meer wachten op aanklachten vanuit het volk, maar zelf actief zoeken naar verdachte personen. Dit advies werd door de autoriteiten opgevolgd, waarbij beschuldigden onder marteling gedwongen werden om de namen van andere heksen te noemen. Hierdoor ontstond een keten van processen. (Lees verder)
Californische goldrush
Vari
Californië
Kortstaartkameleons
Filistijnen
Kredietcrisis
Mary Pickford
Geschiedenis van de Aarde

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Vlag van Nepal

Deze opname in ware kleuren van de planeet Mars is in 2007 gemaakt door de ruimtesonde Rosetta van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA

Deze opname in ware kleuren van de planeet Mars is in 2007 gemaakt door de ruimtesonde Rosetta van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA
Actueel Recent overleden

Catalaanse Republiek

De Catalaanse Republiek (Catalaans: República Catalana), ook bekend als de Catalaanse Staat (Catalaans: Estat Català), is een niet-erkende staat die zichzelf meermaals in de geschiedenis heeft uitgeroepen als onafhankelijk. De recentste keer was naar aanleiding van het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. (Lees verder)
18 jan Luc Beyer (84), Belgisch journalist en politicus
16 jan Madalena Iglésias (78), Portugees zangeres en actrice
15 jan Karl-Heinz Kunde (80), Duits wielrenner
15 jan Rody Rijnders (76), Nederlands roeier
15 jan Edwin Hawkins (74), Amerikaans gospelmuzikant
In het nieuws
18 jan Zware storm trekt over delen West-Europa
Een zware storm trekt over Ierland, Groot-Brittannië, België, Nederland en Noord-Duitsland en richt grote schade aan. Er vallen ook enkele doden.
16 jan Europees Parlement stemt voor totaalverbod op pulsvissen
Een meerderheid van het Europees Parlement stemt voor een volledig verbod op het pulsvissen. Vooral Nederlandse vissers worden door dit verbod getroffen.
8 jan Aardbeving in Groningen
In de provincie Groningen doet zich een aardbeving met een magnitude van 3,4 voor. Het epicentrum ligt nabij Zeerijp.


20 januari in de geschiedenis
1265 Koninkrijk Engeland
Eerste zitting van het Engelse parlement in het Palace of Westminster.
1942 Jodenvervolging
De nazi's beslissen op de Wannseeconferentie over de Endlösung der Judenfrage (definitieve oplossing van het Jodenprobleem).
1990 Zwarte Januari
Het Rode Leger richt in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een bloedbad aan tijdens een poging een opstand tegen de Sovjet-Unie te beëindigen.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken