This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.897.098
Aantal actieve gebruikers: 4.006
Portaal van de week: Inheemse volkeren van Amerika

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia

Brandenburgse Concerten

Brandenburgse Concerten is de bijnaam die de 19de-eeuwse Duitse musicoloog en Bachbiograaf Philipp Spitta heeft gegeven aan een verzameling van zes concerten in verschillende, wisselende instrumentale bezettingen (BWV 1046-1051). Johann Sebastian Bach droeg deze concerten op 24 maart 1721 op aan Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg. Bach gaf zijn verzameling zelf de algemene naam Six Concerts avec plusieurs instruments (Frans: "Zes concerten met meerdere instrumenten"). (Lees verder)
Alpine County
Aliyah Bet
Beurtvaart
Komodovaraan
Gupta's
Bernard Williams (filosoof)
Voetbal in Latijns-Amerika
Zwavelzuur

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Palais idéal

  • ... het bisdom Gent niet alleen de volledige provincie Oost-Vlaanderen omvat, maar tevens de Antwerpse gemeente Zwijndrecht?
  • ... Robin van Persie in de strijd om de FIFA Ferenc Puskás Award 2014 onder meer verslagen is door de Ierse voetbalster Stephanie Roche, de eerste vrouw ooit die de finaleronde haalde?
  • ... de zanger Guy Mitchell in 1950 inviel voor Frank Sinatra, die het had laten afweten bij een opnamesessie, met als resultaat een plaat waarvan de twee kanten, My Heart Cries for You en The Roving Kind, Mitchells eerste en tweede hit werden?
  • ... Ferdinand Cheval in 1879 begon te bouwen aan zijn Palais idéal, daarbij geïnspireerd door ansichtkaarten en geïllustreerde tijdschriften die hij bezorgde als postbode?
  • ... er in 1866 miljarden trekduiven (Ectopistes migratorius) waren, maar massale jacht ertoe leidde dat de soort in 1914 is uitgestorven?
Actueel Recent overleden

Kabinetsformatie Nederland 2017

De formatie van het Nederlandse kabinet in 2017 begon na de verkiezingen van 15 maart 2017. De VVD is bij deze verkiezingen met afstand de grootste partij geworden, met 33 zetels.

De formatie van 2017 is na de formatie van 2012 de tweede waarin het Nederlandse staatshoofd geen rol speelt, na de wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer in 2012. (Lees verder)
21 mrt Colin Dexter (86), Brits schrijver
21 mrt Martin McGuinness (66), Noord-Iers politicus
20 mrt David Rockefeller (101), Amerikaans bankier
19 mrt Roger Pingeon (76), Frans wielrenner
18 mrt Chuck Berry (90), Amerikaans gitarist, zanger en componist
In het nieuws
22 mrt Aanslag in Londen
In Londen vindt bij het Palace of Westminster en op Westminster Bridge een terroristische aanslag plaats. Er vallen vier doden en ongeveer 40 gewonden.
20 mrt Binnen een etmaal ruim 3300 migranten van boten gehaald
Op de Middellandse Zee zijn tussen Libië en Italië in 24 uur tijd in totaal 3315 migranten van boten gehaald.
16 mrt Twee VS-deelstaten verwerpen ook nieuwe versie inreisverbod
Een dag na zijn ambtsgenoot in Hawaï verwerpt ook een federale rechter in de Amerikaanse staat Maryland de aangepaste versie van het inreisverbod van president Donald Trump.
24 maart in de geschiedenis
1607 Michiel de Ruyter
De Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter wordt geboren in Vlissingen. Hij is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis.
1905 Jules Verne
De Franse schrijver Jules Verne komt te overlijden in Amiens. Hij was pionier in het sciencefictiongenre en schreef onder andere het boek Twintigduizend mijlen onder zee.
1992 Dirk Frimout
Dirk Frimout gaat met de spaceshuttle Atlantis als eerste Belg de ruimte in. Hij blijft in de ruimte tot 2 april van dat jaar en cirkelt in totaal 143 keer rond de aarde.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken