This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.906.847
Aantal actieve gebruikers: 3.459
Portaal van de week: Oudheid

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Typisch golvend patroon van de wervelkolom

Ziekte van Forestier

De ziekte van Forestier is een skeletafwijking waarbij door overmatige botweefselvorming karakteristieke afwijkingen ontstaan, vooral in de wervelkolom en op plaatsen waar ligamenten en pezen aan het bot vastzitten. Het zou kunnen dat deze aandoening echter geen ziekte is als zodanig, maar eerder een kwetsbare toestand van het lichaam waarin overmatig botweefsel wordt gevormd als gevolg op prikkels die bij andere mensen slechts een matige botvorming zouden veroorzaken. Forestier komt behalve bij mensen ook veelvuldig voor bij dieren. Het zou bij 15-25% van de oudere zoogdieren voorkomen. Het zou tevens zijn voorgekomen bij dinosauriërs. (Lees verder)
Pherecydes van Syros
Philadelphia (Pennsylvania)
Koninkrijk der Nederlanden
Springspitsmuizen
Geschiedenis van Lieshout
Aphrodite
The Resistance Tour
Heterocyclische verbinding

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Molens bij Kinderdijk

Het schilderij Zomeravond op het strand van Skagen uit 1899 door de Deense schilder Peder Severin Krøyer toont Krøyer en zijn vrouw Marie, die zelf ook schilderde Het schilderij Zomeravond op het strand van Skagen uit 1899 door de Deense schilder Peder Severin Krøyer toont Krøyer en zijn vrouw Marie, die zelf ook schilderde

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)
21 jul John Heard (72), Amerikaans acteur
20 jul Chester Bennington (41), Amerikaans muzikant
16 jul George A. Romero (77), Amerikaans-Canadees filmregisseur en scenarioschrijver
16 jul Marc Stassijns (78), Belgisch sportverslaggever
16 jul Wilfried Scheutz (67), Oostenrijks zanger
In het nieuws
21 jul Oud-premier Gerrit Schotte veroordeeld
Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bevestigt de veroordeling van Gerrit Schotte voor corruptie als minister-president van Curaçao en veroordeelt hem tot 3 jaar gevangenisstraf en 5 jaar uitsluiting van het kiesrecht. Schotte gaat in cassatie tegen de uitspraak.
17 jul Nationaal Monument MH17 onthuld
Bij Vijfhuizen wordt het Nationaal Monument MH17 onthuld, ter herdenking van de slachtoffers van de vliegramp die drie jaar geleden plaatsvond.
12 jul Groot stuk ijs breekt af op Antarctica
Een ijsschots met een oppervlak van 5800 km² (vergelijkbaar in grootte met de provincie Gelderland) breekt af van Larsen C, een deel van de Larsen-ijsplaat.
23 juli in de geschiedenis
1914 Juli-ultimatum
Oostenrijk-Hongarije stelt Servië, naar aanleiding van de moord op Frans Ferdinand op 28 juni, een ultimatum – de laatste stap in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.
1926 Belgische spoorwegen
Oprichting van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).
1999 Röntgenastronomie
Het ruimteveer Columbia plaatst de Chandra X-ray Observatory in een baan om de aarde.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken