This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala – Wikipédia

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
 • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Nem megfelelő azonosító

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA vallásos emberek számára provokatív és sértő, hogy valaki Istennek nevezi magát. Blokkoltam. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 10., 15:54 (CET)

Isten vagyok (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) - Szerintem ezzel a névvel is blokkolható. 𝕴𝖚𝖑𝖎𝖚𝖘 𝕬𝖊𝖌𝖎𝖉𝖎𝖚𝖘 2019. január 10., 14:34 (CET)

A blokkolást semmiképp sem tartom indokoltnak. Maximum meg lehet kérni, hogy változtassa meg a felhasználói nevét, ha úgy gondoljuk, hogy a gyanútlan szerkesztőtársak esetleg megzavarodnak a felhasználónév láttán, és azt találják gondolni, hogy a szerktárs valóban világhírű isten, mint ahogy azt a szerkesztői lapjára írt bemutatkozójában állítja. Malatinszky vita 2019. január 10., 14:51 (CET)

@Gg. Any: Rendkívül rossznak tartom azt a keménykedő gyakorlatot, hogy azonnal örökblokkoljátok a nektek nem tetsző felhasználói nevet választó szerkesztőket. Igazán nem tudom, miért lett volna annyival nehezebb kedvesen, de legalább udvariasan megkérni a felhasználót, hogy válasszon magának másik nevet, és csak akkor blokkolni, ha a kérésnek nem tesz eleget.

A vonatkozó irányelv szerint „a provokatív, sértő, szándékosan megtévesztő vagy más módon helytelen nevek nem megengedettek, és szükség esetén az adminok blokkolhatják a hozzájuk tartozó azonosítókat, hogy kikényszerítsék a névváltoztatást” (kiemelés tőlem). Ezzel szemben te meg sem próbáltad rábírni a felhasználót a névváltoztatásra. Az irányelv azt is előírja, hogy a „blokkértesítőben szerepelnie kell [...] egy linknek arra az oldalra, ahol a szerkesztői név elfogadhatóságát megvitatták”. Ez is elmaradt.

Ráadásul úgy tűnik, amikor blokkoltad a felhasználót, elmulasztottad kikapcsolni az autoblokk-opciót, úgyhogy most ha akarja se tudja megváltoztatni a nevét, mert a 49133. autoblokk az anonim szerkesztéseit is megfogja.

Nem hiszem, hogy egy újabb Hkoalát vagy Csurlát veszítettünk el ezzel az intézkedéseddel, de abban azért elég biztos vagyok hogy ez az ember többet nem fog visszajönni Wikipédiát szerkeszteni, pedig -- amennyire átlátom -- nem csinált semmi olyat, ami miatt örökre el kellett volna hajtani innen. Örülnék, ha az adminisztrátorok egy kicsit differenciáltabban tudnának hozzáállni a nem száz százalékig wikikonform kezdőkhöz. Azt gondolom, a zsidózós, melegezős, trágárkodó neveket ki lehet vágni innen visszakézből, mert nem valószínű, hogy azok a felhasználók valaha is hasznos tagjai lesznek a projektnek (és ebben a tekintetben akár a blokkolási irányelvet is meg lehetne szigorítani). Ugyanakkor azokkal a felhasználói nevekkel, amelyek nem jelentenek súlyos problémát, nyugodtan eljárhatnátok egy kicsit több jóhiszeműséget feltételezve, egy kicsit több türelemmel is. Gondoljátok ezt végig, legyetek szívesek. A ti feladatotok nem a kezdőelhárítás. Malatinszky vita 2019. január 10., 17:17 (CET)

@Malatinszky: Helyettesítsd be azzal, hogy Allah vagyok, és szembesíts vele egy muszlim hitű szerkesztőt vagy külső felhasználót. Azt sem hiszem, hogy egy ilyen regisztráció a komoly munka szándékával születik. – Pagony foxhole 2019. január 10., 20:43 (CET)

Ne haragudj, Pagony, de kérésed dacára nem fogok muszlim hitű szerkesztőt vagy külső felhasználót keresni azzal a céllal, hogy az Allah vagyok felhasználói név elfogadhatóságát teszteljem. Sajnálom, hogy úgy teszel, mintha nem értenéd a hozzászólásom lényegét, ami az, hogy örülnék, ha az adminisztrátorok nagyobb türelemmel és több jó szándékot feltételezve járnának el a megkérdőjelezhető felhasználói névvel regisztráló felhasználókkal szemben, és azokat, akik nem tanúsítanak egyértelműen ártó szándékot, megkérnék a felhasználói nevük megváltoztatására ahelyett, hogy azonnal, a legbarátságtalanabb adminisztrátori eszközök felhasználásával elhajtanák őket a Wikipédiáról, mint ahogy azt Gg. Any tette. (Mielőtt valaki elkezd szalmabábozni, hadd siessek hangsúlyozni, hogy a megkérdőjelezhető felhasználói nevekről beszélek, nem az egyértelműen ártó szándékot tükröző -- mocskolódó, trágárkodó, gyűlölködő, stb. -- azonosítókról.)
Mindenesetre azt köszönöm, hogy legalább válaszra méltattad a kritikámat. Kicsit csalódott vagyok, hogy te vagy az egyetlen. Malatinszky vita 2019. január 13., 16:30 (CET)

@Malatinszky: Ne haragudj András, elkezdtem írni neked, de félbemaradt, azóta sem tudtam befejezni annyi teendő van itt, így nem küldtem el, de inkább csak a lényeget: Igazad van, az elkövetkező időben jobban fogok figyelni az ő figyelmeztetésükre is. Keménykedő gyakorlatról szó nincs. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 14., 15:41 (CET)

@Gg. Any: Köszönöm a választ; örülök, hogy ezek szerint mégiscsak egyetértünk. A WP:AZ irányelv Wikipédia:Azonosító#A nem megfelelő szerkesztői nevek megváltoztatása szakaszában van egy elég részletes leírás a követendő eljárásról. Szerintem azt lenne érdemes alkalmazni, vagy ha nem életszerű, akkor megfelelő megbeszélés nyomán módosítani. Malatinszky vita 2019. január 14., 16:22 (CET)

@Malatinszky: Sajnos az autoblokkot nem értem, értetlenül néztem a linkelésed, direkt figyeltem rá, éppen azért, mert nem trágár vandál volt, tudjon regisztrálni még 24 órán belül. Szóval ezt nem értem sajnos, valószínűleg túl gyorsan kattingattan végig. :( Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 15., 09:50 (CET)

@Gg. Any: Nem emlékszem már pontosan (és persze nem tudom megnézni), de úgy rémlik, hogy az új regisztráció engedélyezése és az autoblokk kikapcsolása két külön opció. Valószínűleg nem tiltottad le az új regisztrációt, de közben nem kapcsoltad ki az autoblokkot. Malatinszky vita 2019. január 16., 04:08 (CET)
@Malatinszky, Gg. Any: Időközben némileg megváltozott a blokkolóeszköz kezelőfelülete, az opciók két csoportba bontva vannak és az autoblokk az alsó csoportosításba került alapértelmezett bekapcsolással. Az én képernyő-beállításaimmal alapból nem is látom anélkül, hogy lejjebb görgetnék így könnyen elkerüli az ember figyelmét (igaz a blokkológombhoz úgyis le kell görgetni). --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 16., 04:19 (CET)

@Pallerti: Köszönjük szépen! Időközben én is észleltem, hogy valami nem a megszokott. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 16., 11:03 (CET)

Azt hiszem, Teremtő (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) személyében ugyanőt tisztelhetjük… – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. január 11., 15:34 (CET)

Köszönöm, hogy szóltál. Üdvözöltem a vitalapján, és megkértem, hogy válasszon másik nevet. Malatinszky vita 2019. január 11., 15:55 (CET)
Nem tudom, hogy Teremtő azonos-e Isten vagyokkal. Mindenesetre a szerktárs időközben kérte az átnevezését (amit a bürók el is végeztek). Azóta egy -- forrásolatlan, de kétségtelenül vállalható minőségű -- cikket is írt Lófejköd nevű szerkesztőtársunk. Malatinszky vita 2019. január 13., 16:40 (CET)

Szerkesztő:Király Márk(gömbi)‎

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaFigyelmeztettem, az azonosító témát nem hoztam szóba, mert nincs tudomásom olyan szabályozásról, ami tiltaná az egyértelműsítést, vagy a zárójel használatát. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 14., 12:51 (CET)

Király Márk(gömbi) (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Viccelődik a szerkesztői lapon, amelynek a címe is komolytalan és elfogadhatatlan (szerkesztői név nem tartalmazhat egyértelműsítőt). Közben anonként illetve mobiltelefonon is beszállt valaki ebbe a viccelődésbe.

Tán egy kis blokk észre térítené.--Linkoman vita 2019. január 14., 12:31 (CET)

cobranco

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 14., 14:04 (CET)

létrehoztam egy magyar természet járó youtube bolger ről egy cikket valamék admi legyen már kedves ki bőviteni is ellenőrizni – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.135.182.53 (vitalap | szerkesztései) 2019. január 14., 14:02‎ (CET)

Manchester City

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 14., 16:40 (CET)

Manchester City FC (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A szócikkre szeretnék védelmet kérni, elszaporodtak a vandálok. Kemenymate vita 2019. január 14., 16:18 (CET)

Szerkesztő:Gerix01

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 14., 16:35 (CET)

Gerix01 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Ma visszatért - eddig még egyetlen normális szerkesztése sem volt. "Pihenhetne" egy kicsit.--Linkoman vita 2019. január 14., 16:33 (CET)

Anon

Távozó vandál A vandál időközben odébbállt.--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 15., 22:25 (CET)

89.132.8.152 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) Blokkolandó, súlyos vandál. Trágár cikkeket "ír". – WMXmessage 2019. január 14., 21:20 (CET)

80.98.118.238 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) Őt is csatolom. – WMXmessage 2019. január 14., 21:24 (CET)

Azonosító 3

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 15., 22:29 (CET)

Fideszberenc (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) – BenKor FlaggedRevs-2-1.svg üzenet 2019. január 15., 16:12 (CET)

Itt van még egy: Lil faszt szopsz728903 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika). – BenKor FlaggedRevs-2-1.svg üzenet 2019. január 15., 18:08 (CET)

Lapvédelem

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaEgy hónapra levédtem. – Regasterios vita 2019. január 15., 21:50 (CET)

A Ben Affleck (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkre szeretnék kérni védelmet. Napok óta különböző IP-címekről vandalizálják. – WMXmessage 2019. január 15., 21:46 (CET)

Azonosító 4

Függőben Függőben WMXmessage 2019. január 17., 19:11 (CET)

SorosGyörgy (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)WMXmessage 2019. január 17., 17:16 (CET)

Köszi, hogy szóltál. Üdvözöltem, és megkértem, hogy változtassa meg a nevét. Ezt legközelebb te is megteheted, amint látod, ehhez nem kell adminnak lenni. Malatinszky vita 2019. január 17., 17:45 (CET)

Sajnos akik ilyen néven regisztrálnak, általában nem szoktak névváltoztatást kérni. Abban az esetben pedig blokkolni kell, hiszen ez az azonosító nem elfogadható. – WMXmessage 2019. január 17., 17:52 (CET)
Itt olvashatod el, hogy az irányelv milyen eljárást ír elő az ilyen esetekre. Malatinszky vita 2019. január 17., 18:44 (CET)
Köszönöm. Akkor majd vagy az egyik eset lesz, vagy a másik. Addig függőbe teszem a szakaszt. – WMXmessage 2019. január 17., 19:11 (CET)

Blokk 2.

‎195.199.250.130 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) többsöri figyelmeztetés hatására sem áll.m Úgytűnik nagyon unalmas lehet neki a suliban. – Vapoyo P computing.svgÍrj nekem 2019. január 18., 10:23 (CET)

195.199.250.130 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) is ő. – Vapoyo P computing.svgÍrj nekem 2019. január 18., 10:28 (CET)

Igen, ez a kettő ugyanaz! Vigyor Figyelem, a következőnél megkapja! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. január 18., 10:31 (CET)

Amerikai szenátus

Egy helyesírási kocsmafali megbeszélés örvén szeretnék szócikket átnevezni, de nem megy. Felszabadítaná valaki, hogy mozgathassak?

Ezt a szócikket: Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Szeretném ide mozgatni: Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Köszönöm. Pasztilla 2019. január 19., 09:03 (CET)

Készen van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. január 19., 09:10 (CET)

Köszi! Pasztilla 2019. január 19., 09:11 (CET)

Kszívesen. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. január 19., 09:19 (CET)

Blokk 3

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPagony blokkolta. – WMXmessage 2019. január 19., 22:15 (CET)

109.223.148.145 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás): Figyelmeztetés ellenére sem hajlandó leállni. – WMXmessage 2019. január 19., 22:03 (CET)