This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala – Wikipédia

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
 • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

YKRA

Javasolhatom, hogy amikor a mai napon negyedszer is törlitek az YKRA (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikket, egy füst alatt védjétek is le létrehozás ellen?

Malatinszky vita 2019. július 18., 14:57 (CEST)

Javaslat elfogadva, végrehajtva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 18., 15:00 (CEST)

Szerkesztő:Szűcs István Miklós

Ezzel mi legyen: Szerkesztő:Szűcs István Miklós? Mivel egyrészt nem a szócikkek főterében van, másrészt a szerkesztőlap szerkesztői (Szűcs István Miklós, Pesti Miklós, Stefano Pellicciaio) is csak ezt a lapot szerkesztették - és ez a helyzet évek óta (2015 októbere óta) fennáll így. Apród vita 2019. július 20., 15:15 (CEST)

Mint ahogy itt se értik, mi miért hol van: Speciális:Szerkesztő közreműködései/Perrache86 Apród vita 2019. július 20., 20:52 (CEST)

@Balint36: vagy bármelyik admin, segíts, mert láthatjátok, mit csinált az új szerkesztő: Wikipédia:Májer Zoltán. Apród vita 2019. július 20., 21:26 (CEST)

Ez törölve legyen: Szerkesztő:Bodaitalia? Mivel ezenkívül más szerkesztése nem volt, most pedig egy anon tett be kiegészítéseket. Apród vita 2019. július 21., 22:05 (CEST)

A Bodaitalia oldalt töröltem, mert néha elég meredek dolgokat állított név és születési dátum megadása mellett. Valószínűleg magáról írt viccesen, de nem tudhatjuk így van-e, mindenesetre amit írt, az nem oda való ezért inkább töröltem a szerző értesítése mellett. Apród kösz, hogy szóltál. Palotabarát vita 2019. július 21., 23:40 (CEST)

@Palotabarát:, szerintem ez is ürügylap: Szerkesztő:Legiike. Apród vita 2019. július 23., 00:00 (CEST)

Gyűlölködő anon

Üdv ! Egy anon rasszista szerkesztéseket hajtott végre, amiket visszavontam. A vitalapjára a {{subst:vandalizmus}} ~~~~ sablont kiraktam, erre a szerkesztői lapomra (!) gyűlölködő tartalmat töltött fel.

Ő az.

– Exxaghost vita 2019. július 21., 10:54 (CEST)

Közben már a vitalapomra is írt egy hasonló stílusút. – Exxaghost vita 2019. július 21., 10:57 (CEST)

Mindkét helyről kitakarítva a mocskolódás, mindkét lap levédve anon ellen (ideiglenesen), IP blokkolva. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 21., 11:02 (CEST)

Köszönöm, egy gyors volt ! Csak éppen .... újrakezdte másik IP-ről... – Exxaghost vita 2019. július 21., 11:07 (CEST)

Sajnos ilyen ez a popszakma, de a személyes lapjaidat immáron semmilyen IP-ről nem fogja tudni módosítani. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 21., 11:17 (CEST)

Köszönöm, vettem ! :) – Exxaghost vita 2019. július 21., 12:22 (CEST)

Nem ártana a laptörténetekből is kitakarítani a szemetet. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. július 22., 12:14 (CEST)

Zarathustra

Kérem az adminisztrátorokat, hogy figyeljék a Zarathustra lapot, ahol várhatóan a harmadik visszaállítás következik. Mindez egyébként úgy, hogy az első visszaállítás után megbeszélést kezdeményeztem, de még aközben is visszaállítgatás volt. Nekem elég volt ennyi mára. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. július 22., 11:58 (CEST)

Az előbb védtem le 1 órára, utána életbe lép a 3VSZ. – Pagony foxhole 2019. július 22., 12:00 (CEST)

Köszönöm. Egy időben volt, még nem láttam, mikor ezt írtam. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. július 22., 12:08 (CEST)

Nos, megtörtént a harmadik visszaállítás, ahogy lejárt az egy órás védelem. Kolléga blokkolva, idáig rendben. Viszont megint ott tartunk, hogy a visszavonogatónak lesz igaza, mert ha én most helyreállítom a szerkesztésem, nekem is a harmadik lesz. Bár nyilván megérné az egy napos blokkot, de mégis valaki lecsekkolhatná a változtatást és a megbeszélési kísérletemet, és helyreállíthatná a szerkesztési háború előtti állapotot, vagyis a cikkbeni szerkesztésemet. Az offba tett bizonytalan időpont természetesen semmit sem ér. – LADis LA ék.jpgpankuš 2019. július 22., 20:40 (CEST)

Turokaci

Turokaci (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Valami legyen szíves leállítani ezt a minősíthetetlenséget amit ez az ember megenged magának. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 22., 14:18 (CEST)

Valami legyen szíves leállítani ezt a minősíthetetlenséget amit ez az ember megenged magának! Idézet e-mailjéből: "Mehetsz panaszkodni a kocsmafalra. :-)" - ehelyett most ő támad be engem. Az ok: ész nélkül töröl kategóriákat, miáltal rombolja a Wikipedia átjárhatóságát. Kinek jó ez? Más vonalon kaptunk össze, de most kitört rajta az áttételes kategori-törlítisz... Nem jó ez így - egyéni sérelmeinket ne a köz javának falán verjük le! Rövidebben: Hungarikusz Firkász csökkenti a Wiki infómennyiségét és átjárhatóságát - én növelem. Melyik a jobb? Üdv: Turokaci vita 2019. július 22., 14:22 (CEST)

[hu.wikipedia.org]

Akkor játsszuk így. Turokaci üzenete a vitalapomon: Te tényleg ennyire buta-frusztrált-oktondi kategóriába sorolhatónak mutatod magad, vagy szimplán csak úgy ráérsz? Nem azért adtam példát, hogy töröld - ami sunyi egy mozzanat: ha ennyire bevállalós vagy, hát nézd végig az összes írót, és magad kelessz kalácsot, ne a mások infómorzsái nyomán rombolj! -, hanem hogy elgondolkozz. Tudom, az egyik tényleg nehezebb, mint a másik... King-nél amúgy nem én kategorizáltam be így, és mivel növeli az infók, ill. az infóelemek közti átjárhatóságot, nagyon is indokolt. Gondolkodni, aztán (nem) cselekdni... Üdv: Turokaci vita 2019. július 22., 14:15 (CEST)

Tényleg le kéne állítani, mert most már azt is visszarontja, amit megcsináltam normálisan. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 22., 14:34 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Turokaci: attól tartok, nem érted a kategorizálás lényegét. Mielőtt 24 órára blokkolnálak a 3VSZ többszörös megsértéséért, kérlek, vidd a kocsmafalra a problémádat, hogy lásd, mit mondanak a többiek. Addig pedig ne folytasd a visszaállítósdit! – Pagony foxhole 2019. július 22., 14:37 (CEST)

Próbalapról főnévtérbe - Görög Légierő

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaRegasterios vita 2019. július 22., 16:23 (CEST)

Szeretném kérni a Görög Légierő (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) átirányítás felülírását a Szerkesztő:Llz78/próbalap/gorog le (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkel. Köszönöm! - Llz78 vita 2019. július 22., 15:21 (CEST)

Készen van. Köszönjük a szócikket. – Regasterios vita 2019. július 22., 16:23 (CEST)

Tabányi Mihály

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva1 hét félvédelmet kapott. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. július 23., 15:51 (CEST)

Tabányi Mihály (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Tovább folyik egy anon állandó vandalizmusa. A korábbi blokkolás után érdemesebb lenne az oldalra egy lapvédelem anonok elől. - Csurla vita 2019. július 23., 07:42 (CEST)

Vandalizmusnak talán nem nevezném -- az anon szemmel láthatólag meg van győződve arról, hogy a cikkalany július harmadikán hunyt el, dacára annak, hogy két forrás is július másodikára teszi a dátumot -- de a megbeszélés és indoklás nélküli állandó visszaállítások akkor sem folytatódhatnak. Egyetértek Csurlával, kérem a lap félvédelmét. - Malatinszky vita 2019. július 23., 15:05 (CEST)

+ 1. OsvátA Palackposta 2019. július 23., 15:56 (CEST)