This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Jair Bolsonaro – Wikipédia

Jair Bolsonaro
Bolsonaro 2018-ban
Bolsonaro 2018-ban
A Brazil Szövetségi Köztársaság 38. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2019. január 1.
Alelnök(ök) Hamilton Mourão
Előd Michel Temer

Született 1955március 21. (64 éves)
Glicério, São Paulo, Brazília
Párt Szociálliberális Párt

Házastársa Michelle Reinaldo
Gyermekei
 • Flávio Bolsonaro
 • Carlos Bolsonaro
 • Eduardo Bolsonaro
 • Renan Bolsonaro
 • Laura Bolsonaro
Foglalkozás politikus, katona
Iskolái Academia Militar das Agulhas Negras
Vallás római katolikus egyház

Jair Bolsonaro aláírása
Jair Bolsonaro aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jair Bolsonaro témájú médiaállományokat.

Jair Messias Bolsonaro (ʒaˈiʁ meˈsiɐs bowsoˈnaɾu) (Glicério, 1955. március 21. –) brazil politikus, 2019. január 1-től Brazília elnöke.

Életrajz

Katonai karrier

A gimnázium utolsó évében Bolsonarót felvették a brazil hadsereg előkészítő iskolájába, majd 1977-ben diplomázott az Academia Militar das Agulhas Negras-ban (Brazília fő katonai akadémiájában). Rövid szolgálatot teljesített a hadsereg ejtőernyős osztagában. Felettes tisztjei „ambiciózusnak és agresszívnek” nevezték.[1][2] Bolsonaro első nyilvános szereplése 1986-ban volt, amikor a Veja magazinnak nyilatkozott az alacsony katonai fizetésekről. Tettéért felettesei nehezteltek rá, ugyanakkor a katonacsaládoknál igen népszerű lett. 1988-ban századosi rangban szerelt le.

Politikai karrier

Bolsonaro mint Rio de Janeiró-i városi képviselő 1990-ben
Bolsonaro mint Rio de Janeiró-i városi képviselő 1990-ben

1988-ban lépett be a politikai életbe, amikor megválasztották Rio de Janeiro városi tanácsába a Kereszténydemokrata Párt (PCD) színeiben. 1990-ben a PCD színeiben a szövetségi kongresszus tagjává választották. Hivatalát négy egymást követő ciklusban tudta megőrizni. Párttagságát az évek alatt folyamatosan változtatta, de mindig jobboldali tömörüléshez csatlakozott. 2014-ben a legmagasabb szavazati aránnyal, 464 ezer szavazattal választották újra.[3]

Bolsonaro 27 évig volt a kongresszus tagja, ez idő alatt 171 törvényjavaslatot és egy alkotmánymódosítási javaslatot terjesztett elő.

2018 januárjában elhagyta a Keresztényszociális Pártot, és a Szociálliberális Párthoz[4] csatlakozott, ahol egy markáns konzervatív szélsőjobbos oldalt foglalt el. Ennek következtében a párt liberális csoportja, a Livres elhagyta a pártot.[5]

2018 októberében – mint a jobboldal jelöltje – előbb az elnökválasztás első,[6] majd – a baloldali Munkáspárt jelöltjét, a libanoni keresztény származású Fernando Haddadot megelőzve – a második fordulóját is megnyerte.[7] Hivatalába 2019. január 1-jén iktatták be – melyen Orbán Viktor magyar kormányfő is jelent volt –, s a parlamentben később elmondott első elnöki beszédében arra tett ígéretet, hogy végleg megszabadítja az országot „a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől”.[8]

Források

 1. [www1.folha.uol.com.br]
 2. [www.nytimes.com]
 3. [eleicoes.uol.com.br]
 4. [g1.globo.com]
 5. [pleno.news]
 6. Bolsonaro nyerte meg a brazíliai elnökválasztás első fordulóját (magyar nyelven). mandiner.hu, 2018. október 8. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 7. A “brazíl Trump”, Jair Bolsonaro nyerte az elnökválasztást (magyar nyelven). vilagfigyelo.com, 2018. október 29. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
 8. Bolsonaro nyitott Rolls-Royce-szal érkezett a beiktatására (magyar nyelven). 24,hu, 2019. január 1. (Hozzáférés: 2019. április 5.)