This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Duna Médiaszolgáltató – Wikipédia

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Dunazrt.png
Típus vállalat
Alapítva 2015. július 1.
Székhely 1016 Budapest, Naphegy tér 8.
Vezetők Dobos Menyhért
vezérigazgató
Forma Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság
Termékek Televízió: Duna, Duna World, M1, M2, M2 Petőfi TV, M3, M4 Sport, M5, M6
Rádió: Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió, Nemzetiségi adások, Parlamenti adások, Duna World Rádió
Internet: hirado.hu, mediaklikk.hu, petofilive.hu, telesport.hu, teletext.hu
Hírügynökség: Magyar Távirati Iroda

Magyar cégjegyzékszám 01-10-041306
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. témájú médiaállományokat.

A Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (röviden: Duna Médiaszolgáltató vagy Duna Média) 2015. július 1-jén alakult, és ez az egyedüli közszolgálati médiaszolgáltató Magyarországon. A néhai Duna Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. tevékenységét kapcsolja össze. Feladata a négy közszolgálati médium összehangolása, a felesleges párhuzamok felszámolása, a közszolgáltató médiumok működésének hatékonyabbá tétele, azok összevonása a központosított műsorgyártás és az adminisztráció terén.

Megalakulása

Az Országgyűlés 2014. december 15-én fogadta el a Fidesz előterjesztésére a négy közszolgálati médiaszolgáltató egyesítéséről szóló törvénymódosítást: a Ház 131 igen szavazattal, 63 ellenében szavazta meg a közszolgálati médiát érintő törvények megváltoztatását, amelynek szükségességét az előterjesztők, a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence az elmúlt négy év tapasztalataival és költséghatékonysági szempontokkal indokolták. A beolvadás 2015. július 1-jén lépett hatályba, és biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg.

A Duna Médiaszolgáltató egyaránt nyújt rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást. A változtatás bevezeti a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közmédia szolgáltatásainak közszolgálati jellegét méri.

A módosítás lehetőségként számol a közmédia két további tévécsatornájának indításával. 2015. július 1-től a műsorterjesztők által addig kötelezően továbbított négy közszolgálati csatorna mellé további kettőt kellett ingyen elérhetővé tenni, így tovább bővült a műsorkínálat. A törvény 25-ről 15 százalékra csökkentette a köztévében bemutatandó, független műsorkészítők által készített programok arányát.

A közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie, és a változtatás értelmében 2015. szeptember végéig felül kell vizsgálni a Közszolgálati Kódexet. A változtatás érinti a Közszolgálati Költségvetési Tanács funkcióját és összetételét: az eddig héttagú testület létszáma háromra csökken, a grémium a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap médiatartalmak készítésére és beszerzésére fordítandó forrásait véleményezi.[1]

Vezetői

  • 2015– : Dobos Menyhért[2]

Igazgató

Médiaprogramjai

A Duna Médiaszolgáltató a következő műsorok előállításáért felel:

A médiaszolgáltató nevével legtöbbször a közmédia által gyártott műsorok végén találkozhatunk. A rádiókban a következő szöveg hangzik el az egyes műsorblokkok végén: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából készítette az MTVA.

Jegyzetek

  1. Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató. MTVA, 2015. július 1. [2016. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 29.)
  2. Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. Duna Médiaszolgáltató, 2015. július 26. [2017. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 29.)

További információk