This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Svjetski kup u skijaškim skokovima – Wikipedija

Svjetski kup u skijaškim skokovima je natjecanje koje se održava svake godine od sezone 1979./80., pod FIS-om kao krovnom organizacijom.

U svakoj se sezoni održi 25-30 natjecanja, obično vikendom. Skakači prvo skaču kvalifikacijske runde, kojih su pošteđeni najbolja desetorica u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Prva pedesetorica iz kvalifikacija (uključujući i najbolju desetoricu iz Svjetskog kupa) stječu pravo nastupa u prvoj rundi. U drugu rundu plasiraju se prva tridesetorica. Skakač za pobjedu dobije 100 bodova, drugoplasirani 80, trećeplasirani 60 i redom do tridesetog, koji osvaja 1 bod.

Najviše pobjeda u Svjetskom kupu ima Austrijanac Gregor Schlierenzauer (50). Najuspješniji skakač u povijesti sa 4 osvojena Svjetska kupa i jednim drugim mjestom je Finac Matti Nykänen. Njegov zemljak Janne Ahonen ima najviše pobjedničkih postolja (108).

Turneja četiri skakaonice

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Turneja četiri skakaonice
Novogodišnja turneja četiri skakaonice, u sklopu Svjetskog kupa, održava se od 30. prosinca do 6. siječnja u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku i Bischofshofenu. Skakač koji zbirno osvoji najviše bodova na te četiri skakaonice ukupni je pobjednik turneje. Najviše ukupnih pobjeda na turneji ima Janne Ahonen (5).

Vanjske poveznice


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Svjetski kup u skijaškim skokovima koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.