This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Wikipedija

Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 172.745 članaka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Cooper u filmu Točno u podne

Frank James Cooper (7. svibnja 1901.13. svibnja 1961.), poznatiji kao Gary Cooper, bio je američki glumac. Karijera mu se protegla od 1924. do 1961. godine, kad je umro. U tom je razdoblju snimio sto filmova. Bio je poznat po svom tihom, nenametljivom glumačkom stilu koji je posebno odgovarao vesternima u kojima je nastupio.

Cooper je pet puta bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a osvojio ih je dva. 1961. godine mu je dodijeljena počasna nagrada. 1999. godine našao se na 11. mjestu popisa 25 najvećih muških filmskih zvijezda Američkog filmskog instituta. Cooper je rođen kao Frank James Cooper u Heleni, Montana, kao sin bivšeg engleskog farmera i kasnijeg odvjetnika i suca, Charlesa Henryja Coopera i Alice Cooper, rođene u Kentu, u Engleskoj. Majka se nadala da će dva sina steći bolje obrazovanje od onog koje je bilo dostupno u priprostoj Montani te je sredila da dvojica dječaka od 1910. do 1913. godine pohađaju Dunstable School u Engleskoj. Po izbijanju Prvog svjetskog rata, gđa. Cooper je vratila sinove kući i upisala mladog Franka u srednju školu Bozeman u Montani. Kad mu je bilo 13 godina, Cooper je u prometnoj nesreći ozlijedio kuk. Vratio se na ranč roditeljima pokraj Helene kako bi se oporavio jašući konje, po preporuci liječnika.


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Klovićevi dvori
  • 19. ožujka - U 81. godini života preminuo je don Ivan Grubišić, jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika, bivši saborski zastupnik.
  • 8. ožujka - HAZU preuzela ostavštinu hrvatskog književnika i političara dr. Ante Tresića Pavičića, koja će se ubuduće nalaziti u Arhivu HAZU u Zagrebu.
  • 7. ožujka - U 83. godini života preminuo je hrvatski skladatelj i dirigent Miro Belamarić.
  • 1. ožujka - U 92. godini života preminuo je hrvatski filmski redatelj i doajen hrvatske kinematografije Vladimir Tadej.
  • 23. veljače - Malonogometna reprezentacija hrvatskih svećenika osvojila brončano odličje na europskom prvenstvu održanom u Vukovaru.
  • 17. veljače - Umro u 79. godini života preminuo je fra Tomislav Ivančić, hrvatski katolički svećenik, utemeljitelj hagioterapije, izvornog hrvatskog modela istraživanja i terapijskog djelovanja na području čovjekove duhovne dimenzije, utemeljitelj Teovizije, Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć, rektor i professor emeritus Zagrebačkog sveučilišta.
  • 17. veljače - Umro u 81. godini života Marko Veselica, hrvatski ekonomist i političar, saborski zastupnik, "hrvatski Mandela", bivši čelnik HDS-a i HKDU-a, jedan od vodećih hrvatskim proljećarima.
  • 15. veljače - Splitski savez športova za 2016. proglasio za najbolju športašicu Splita Blanku Vlašić, za najboljeg športaša Tonća Stipanovića, za najbolju momčad baseball klub Nadu, a za najbolju djevojčad ženski vaterpolo klub Buru.
  • 12. veljače - Hrvatska, Poljska i Španjolska prijavile se za izgradnju DONES-a, ključnog uređaja za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima.


Izabrana slika


Camargue Étang de Vaccarès.jpg

Kormorani u Parku prirode Camargue u Francuskoj.

Na današnji dan

23. ožujka – imendani i blagdani: Oton, Rebeka, Pelagije, Turibije, Dražen; Svjetski meteorološki dan, Dan državnosti u Pakistanu (1956.)

von Braun

Nedavni dani: 22. ožujka21. ožujka20. ožujka

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata