This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Václav Mareš – Wikipedie

Václav Mareš
Narození 1. září 1940
Strážkovice
Protektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí 30. května 2009 (68 let)
Praha
Česko Česká republika
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Mareš (1. září 1940 Strážkovice30. května 2009 Praha) byl český herec.

Život

Původním povoláním strojní zámečník rád recitoval a hrál ochotnicky divadlo. Od roku 1959 do roku 1963 studoval na pražské DAMU. Ihned po ukončení školy získal své první angažmá v Divadle Na zábradlí, kam jej pozval legendární režisér Jan Grossman. V roce 1968 odešel do libeňského Divadla S. K. Neumanna, kde působil až do roku 1988, z čehož 6 let vykonával funkci jeho ředitele. V roce 1988 odešel do Divadla E. F. Buriana, působil i v dalších pražských divadlech. V posledních letech hostoval v Dejvickém divadle a v zájezdovém divadle Pavla Trávníčka. Zemřel na rakovinu ve věku 68 let.

Jednalo se také o poměrně oblíbeného filmového a televizního herce.

Filmografie

Televize

  • 2008 Ulice: Velká trojka
  • 2007 Muž a stín
  • 2005 Černá karta
  • 2005 Milovníci aneb Naprosto nevydařené rande
  • 2005 Ulice
  • 2005 Zlá minuta
  • 2004 Pražské padělky
  • 2003 Když chcípne pes
  • 2002 Tatort – Heiße Grüße aus Prag
  • 2001 Nikdo neměl diabetes
  • 1995 Hříchy pro diváky detektivek
  • 1993 Maigret se défend
  • 1992 Náhrdelník
  • 1991 Vajíčko
  • 1990 Popel a hvězdy
  • 1989 Dlouhá míle
  • 1988 Chlapci a chlapi
  • 1988 Rodáci
  • 1986 Gottwald
  • 1985 Bylo nás šest
  • 1985 Slavné historky zbojnické
  • 1984 Této noci v tomto vlaku
  • 1983 Kudláčkova metoda
  • 1983 Vzpurní svědkové
  • 1977 Malý pitaval z velkého města
  • 1982 Jehla
  • 1982 Tři spory: Spor herečky Kvapilové
  • 1980 Arabela
  • 1979 Zlatí úhoři
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1970 Radúz a Mahulena
  • 1970 Věc Makropulos
  • 1969 Dvě Cecilky
  • 1968 Král Ubu
  • 1967 Raport

Film, výběr

  • 2005 Krev zmizelého
  • 2002 Borůvkový vrch
  • 2002 Waterloo po česku
  • 2001 Jak ukrást Dagmaru
  • 2000 Pramen života
  • 1999 Byl jednou jeden polda III. – Major Maisner a tančící drak
  • 1997 Byl jednou jeden polda II. – Major Maisner opět zasahuje!
  • 1997 Konto separato
  • 1996 Šeptej
  • 1994 Nexus
  • 1989 Vážení přátelé, ano
  • 1987 O zatoulané princezně
  • 1984 Poklad hraběte Chamaré
  • 1983 Bota jménem Melichar
  • 1982 Smrt talentovaného ševce
  • 1981 Tajemství hradu v Karpatech
  • 1980 Vrchní, prchni!
  • 1979 Kam nikdo nesmí
  • 1978 Píseň o stromu a růži
  • 1976 Dům Na poříčí
  • 1975 Osvobození Prahy
  • 1974 Dvacátý devátý
  • 1974 Motiv pro vraždu
  • 1974 Sokolovo
  • 1973 Milenci v roce jedna
  • 1971 Člověk není sám
  • 1970 Hrabě Drakula
  • 1970 Nahota
  • 1968 Panenství a kriminál
  • 1965 Škola hříšníků
  • 1961 Spadla s měsíce

Externí odkazy