This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Slávka Budínová – Wikipedie

Slávka Budínová
Narození 21. dubna 1924
Ostrava
Úmrtí 31. července 2002 (ve věku 78 let)
Praha
Povolání herečka
Manžel(ka) Ivo Toman
Podpis Signatura Budinova.svg
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Slávka Budínová (21. dubna 1924 Heřmanice u Ostravy31. července 2002 Praha) byla česká divadelní a filmová herečka. V mládí začala studovat obchodní akademii, avšak druhá světová válka její studium v roce 1942 přerušila. Před nucenými pracemi v Německu ji zachránila herečka ostravského divadla Marie Rýdlová. Roku 1943 se tak stala divadelní elévkou. Vystupovala v činohře, opeře, operetě i baletu. Velmi často byla obsazována do rolí naivek, které jí však neseděly a proto se jak v Ostravě, tak v Olomouci (kam později odešla), neprosadila.

Významnějších úspěchů dosáhla až v roce 1960 v pražském Divadle E. F. Buriana, kde hrála temperamentní a silné ženy. Od tohoto roku byla také často nasazována do filmových a televizních rolí. Jako významná heřmanická rodačka má v Heřmanicích svou ulici.[1]

Osobní život

Od roku 1977 byl jejím manželem český scenárista a režisér Ivo Toman. Dále se sblížila s Oldřichem Horou, předsedou Klubu Za starou Prahu, který jí pomáhal i v problematice rekonstrukce domku na Klárově. Poslední léta života její tvůrčí potenciál zastřel alkoholismus.

Ocenění

  • 1965 Cena Národního výboru hl.m.Prahy
  • 1967 Vyznamenání Za vynikající práci

Filmografie

  • 1952 Anna Proletářka – Horáková
  • 1958 Povodeň – Josefova žena
  • 1961 Tereza – Tereza Kynclová
  • 1962 Vánice – lékárnice
  • 1962 Malý Bobeš ve městě – oficiálová
  • 1962 Blbec z Xenemünde – Habichtová
  • 1962 Tarzanova smrt – ředitelka cirkusu
  • 1962 Oranžový měsíc – Málková
  • 1964 Skok do tmy – Krmchmeirová
  • 1964 ...a pátý jezdec je Strach – Eienerová
  • 1965 Zlatá reneta – Marta
  • 1966 Lidé z maringotek – Marie
  • 1966 Ženu ani květinou neuhodíš – Zdenka Podzimková
  • 1966 Dědeček, Kylián a já – Pokorná
  • 1967 Dívka se třemi velbloudy – Gromka
  • 1967 Jak se krade milion – Eliška
  • 1968 Objížďka – Růžena Vránová
  • 1968 Rakev ve snu viděti – malá dáma
  • 1968 Přehlídce velím já – Vlasta
  • 1969 Odvážná slečna – Provazníková
  • 1969 Případ pro začínajícího kata – Seidová
  • 1971 Hry lásky šálivé povídka Náušnice – paní
  • 1971 Vražda v hotelu Excelsior – Janíková
  • 1971 Svědectví mrtvých očí – Hedvika Horáčková
  • 1971 Svět otevřený náhodám – hostinská Marta
  • 1971 Tajemství velikého vypravěče – slečna Marceauová
  • 1972 Zlatá svatba – Anděla
  • 1972 Podezření – Holová
  • 1973 Kronika žhavého léta – Rosmusová
  • 1973 Pokus o vraždu – Milena
  • 1973 Hroch – Majka
  • 1973 Noc na Karlštejně – paní Ofka
  • 1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi – Máňa
  • 1974 Motiv pro vraždu povídka Kapsář – Krejčová
  • 1974 Zbraně pro Prahu – plukovníkova žena
  • 1975 Můj brácha má prima bráchu – Pavelková
  • 1975 Pacho, hybský zbojník – Marie Terezie
  • 1976 Bouřlivé víno – Houkalová
  • 1976 Léto s kovbojem – Honzova matka
  • 1976 Smrt načerno – Jitka Drdácká
  • 1976 Honza málem králem – selka
  • 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem – Kroupová
  • 1977 Pasiáns – Doležalová
  • 1977 Ve znamení tyrkysové hory – Horáková
  • 1978 Brácha za všechny peníze – Pavelková
  • 1978 Vražedné pochybnosti – Machová
  • 1980 Snoubenka – Lola
  • 1981 V podstatě jsme normální – Preichingerová
  • 1985 Kára plná bolesti – Carmen
  • 1996 Kolja – Buštíková
  • 1999 Dvojrole – docentka

Odkazy

Reference

  1. NAVRÁTIL, Boleslav. Bořivoj Čelakovský se dočkal v Ostravě názvu ulice. Moravskoslezský deník. 31. leden 2009, čís. 26, s. 2. ISSN 1213-5577. 

Literatura

  • Biografický slovník Slezska a severní Moravy. 16. sešit. Ostrava : Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě ; Ústav pro regionální studia, 2007. 138 s. ISBN 80-7042-626-8. S. 24–25.
  • ČERNÝ, František. Měnivá tvář divadla aneb Dvě století s pražskými herci, Mladá fronta, Praha, 1978, str. 290
  • ČERNÝ, Jindřich. Osudy českého divadla po druhé světové válce – Divadlo a společnost 19451955, Academia, Praha, 2007, str. 208, 228, 301–2, 418, ISBN 978-80-200-1502-0
  • Česká divadla : encyklopedie divadelních souborů. Praha : Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 63, 304, 528, 529.
  • FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. I. díl : A–K. 1. vydání (dotisk). Praha : Libri, 2009. 750 s. ISBN 978-80-7277-332-9. S. 128–129.
  • HUTAŘOVÁ Ivana. Slávka Budínová : nic jsem nedostala zadarmo. Praha : Petrklíč, 2003. 132 s. ISBN 80-7229-091-6.
  • Osobnosti – Česko : Ottův slovník. Praha: Ottovo nakladatelství, 2008. 823 s. ISBN 978-80-7360-796-8. S. 81. 
  • TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století : I. díl : A–J. Praha ; Litomyšl: Paseka ; Petr Meissner, 1999. 634 s. ISBN 80-7185-245-7. S. 154. 

Externí odkazy