This page uses content from Wikipedia and is licensed under CC BY-SA.

Geneviève Bujold – Wikipedie

Geneviève Bujold
Geneviève Bujold ve filmu "Tisíc dnů s Annou" (1969)
Geneviève Bujold ve filmu "Tisíc dnů s Annou" (1969)
Narození 1. července 1942 (77 let)
Montréal
Manžel(ka) Paul Almond (1967–1973)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Geneviève Bujold (* 1. července 1942 Montréal) je kanadská filmová a televizní herečka.

Život a kariéra

Narodila se v roce 1942 v kanadském Montréalu. Navštěvovala klášterní školu, pak studovala na montréalské divadelní konzervatoři. Od roku 1965 působila ve Francii; režisér Alain Resnais si ji vybral do svého filmu Válka skončila (1966), ve Francii natočila ještě filmy Srdcový král (1966) a Zloděj z Paříže (1967) s J.-P. Belmondem v hlavní roli.

Po návratu do Kanady v roce 1967 se provdala za režiséra Paula Almonda. Mezinárodní proslulosti dosáhla filmem Tisíc dnů s Annou (1969), v němž hrála po boku Richarda Burtona; role Anny Boleynové jí vynesla Zlatý glóbus pro nejlepší dramatickou herečku a nominaci na Oscara.

V současnosti hraje především v nezávislých filmech.

Filmografie (výběr)

  • Válka skončila (1966)
  • Srdcový král (1966)
  • Zloděj z Paříže (1967)
  • Tisíc dnů s Annou (1969)
  • Nenapravitelný (1975)
  • Posedlost (1976)
  • Jiný muž, jiná šance (1977)
  • V kómatu (1978)
  • Vražda na úrovni (1979)
  • Monsignor (1982)
  • Stahující se smyčka (1984)
  • Příliš dokonalá podoba (1988)
  • Modernisté (1988)
  • Víření fluida (2002)
  • Still Mine (2012)

Externí odkazy