This website does readability filtering of other pages. All styles, scripts, forms and ads are stripped. If you want your website excluded or have other feedback, use this form.

Hårfin seier for storkoalisjonen i Østerrike

Hopp til innhold

Aftenposten

Meny Lukk

Verden

Hårfin seier for storkoalisjonen i Østerrike

Storkoalisjonen i Østerrike har så vidt berget flertallet i nasjonalforsamlingen. Og det høyreradikale Frihetspartiet puster de etablerte partiene i nakken.

  • FOTO: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters / NTB scanpix Frihetspartiets leder Heinz-Christian Strache kaller valgresultatet en «utrolig suksess».
Ntb
30. sep. 2013 05:38 07:53
smp-stories-top-widget

Mens Sosialdemokratene (SPÖ) fikk 27,1 prosent av stemmene i valget søndag, fikk konservative ÖVP 23,8 prosents oppslutning, ifølge foreløpige resultater.

Partiene i statsminister Werner Faymanns storkoalisjon ser dermed ut til å få et svært knapt flertall på 50,9 prosent i nasjonalforsamlingen. Det antas at de vil fortsette samarbeidet, men harde forhandlinger kan bli nødvendig for å etablere en ny regjeringsplattform.

— Det har vært vanskelig de siste fire årene. Mange tiltak ble nødvendige på grunn av den økonomiske krisen, sa Faymann søndag kveld.

- Utrolig suksess

Det innvandrings- og EU-skeptiske Frihetspartiet (FPÖ) ligger imidlertid ikke langt bak de to største partiene, med 21,9 prosent av stemmene, ifølge prognosene. Framgangen fra forrige valg ligger an til å bli på nesten 4 prosentpoeng.

— Dette er en utrolig suksess. Vi er valgnattas vinnere, sa FPÖ-leder Heinz-Christian Strache.

I valgkampen kritiserte FPÖ både EU og den østerrikske innvandringspolitikken. Ett av kravene var at innvandrere må fratas en rekke sosiale ytelser.

Euroskepsis

Nykomlingen Team Stronach, ledet av industrimagnaten Frank Stronach (81), har også EU-skepsis som sitt varemerke. Partiet vil gjeninnføre en egen østerriksk valuta som skal brukes parallelt med euroen.

Med 5,8 prosent fikk Team Stronach innpass i nasjonalforsamlingen og et bedre resultat enn Alternative für Deutschland (AfD) oppnådde i det tyske valget i forrige uke. AfD vil ha Tyskland ut av eurosonen, men klarte ikke å komme over sperregrensen på 5 prosent.

Det østerrikske miljøpartiet De grønne fikk søndag 11,5 prosents oppslutning, noe som er partiets beste resultat noensinne. Oppslutningen var likevel ikke like høy som analytikerne hadde forventet før valget.

Sterk økonomi

Østerrikerne kan glede seg over en solid økonomi, noe som er en medvirkende årsak til at storkoalisjonen klarte å berge flertallet.

Arbeidsledigheten er EUs laveste på 4,8 prosent, landet nyter godt av god handel med naboen Tyskland, eksporten vokser og befolkningen kan stole på et bredt velferdssystem.

Likevel gikk begge koalisjonspartiene tilbake sammenlignet med forrige valg i 2008.

— Av en eller annen grunn klarte de ikke å kommunisere til folk at ting går ganske bra sammenlignet med andre europeiske land, sier Marcelo Jenny, statsviter ved Universitetet i Wien. (©NTB)

smp-stories-bottom-widget
matrix-tags
curate-widget
lfa
matrix-user-tracking